2026-ra az emberek negyedét beszippantja a metaverzum

A Gartner minap közzétett kutatása szerint 2026-ra az emberek 25%-a legalább napi egy órát fog tölteni a metaverzumban. A tőzsdén is szereplő elemző és IT szakértő cég már korábban is foglalkozott a digitális átalakulás kérdéseivel és azon belül is a metaverzummal.

A metaverzum fejlődése a jelek szerint megállíthatatlan és azzal együtt egyre rohamosabban bővül a lehetséges alkalmazási módok tárháza. A játékok és a virtuális szórakoztatás mellett már a kereskedők és a közösségi média is megjelent a metaverzumban, és nap mint nap újabb szereplőkkel és lehetőségekkel bővül a virtuális világ.

Marty Resnick, a Gartner kutatási részlegének igazgatóhelyettese szerint a nagyvállalatok közül már több is azon dolgozik, hogy a mindennapi élet minél több aspektusa elérhető legyen a metaverzumban. A felhasználókat így valóban könnyedén beszippanthatja a metaverzum, ahol a szórakozás mellett lehetőségük van virtuális képzésekben részt venni, a munkájukat elvégezni, de akár saját virtuális földet és otthont is vásárolhatnak.

Vállalati kánaán

A nagyvállalatoknak több szempontból is különleges lehetőségeket biztosít a metaverzum. Egyrészt egy újabb mérföldkő a terjeszkedésben miközben digitális vállalkozásból virtuális vállalkozássá fejlődnek, amivel korábban elérhetetlen felhasználói/vásárlói bázisra tehetnek szert. Ezzel ugyan rendkívüli kihívások elé állítja a cégeket, de Resnick szerint 2026-ra a vállalatok 30%-a már kész termékekkel és szolgáltatásokkal áll majd a metaverzum látogatóinak rendelkezésére.

A cégek azonban nem csak a közvetlen bevételek miatt profitálhatnak majd a metaverzumból. A virtuális irodáknak hála a dolgozók közötti kapcsolatok és együttműködés megerősödése soha nem látott hatékonyságot eredményezhet majd. Mi több, ezek a keretrendszerek már a metaverzum részét képezik majd, így a cégeknek nem kell azok kialakítására időt és pénzt áldozni.

Virtuális gazdaság

Apropó pénz. A Gartnernél úgy gondolják, hogy a metaverzumban kialakuló virtuális gazdaság működése már digitális valutákon és NFT-ken alapul majd. A már most egy billió dollár értékűre becsült piac további előnye, hogy minden egyes nappal tovább bővül. A Gartner szakértői ennek ellenére óvatosságra intik a vállalatokat: a még intenzíven formálódó tér hatalmas változásokon megy keresztül. Ezért inkább azt javasolják, hogy a cégek alaposan ismerjék ki a metaverzumot, mielőtt a valóságot hátrahagyva a virtuális világba helyezik át főhadiszállásukat.