Két tipp arra, hogyan magyarázd el ismerőseidnek egyszerűen mi az a bitcoin

Itt kezdődik minden. Hogyan magyarázod el érthetően a baráti körödben mi az a bitcoin? Nem könnyű feladat mivel olyan koncepciókat kell részletezned, mint decentralizáció, blokklánc, nyilvános főkönyv. A héten viszont a kriptoközösség két olyan hasonlattal állt elő, ami még a nocoinereknek (azaz, akiknek nincs kriptopénze) is emészthetővé teszi a témát.

Ha be kellene fejezni a következő mondatot,  “A Bitcoin olyan mint a ____.” akkor sokan közülünk csak a fejünket vakarnánk. Ilyenkor mondhatnánk értékőrzőnek, fizetőeszköznek, cenzúrázhatatlan valutának stb. de végül csak annyit érnénk el – mivel a közösség többsége se tudja pontosan mi az a bitcoin – hogy összezavarnánk az ismerőseinket. A közösség ugyanakkor nem rest hasonlatokat kitalálni a kérdés eldöntésére. Itt van máris kettő, melyek neked is segíthetnek gatyába rázni a bitcoint a haverjaid előtt.

1) A bitcoin olyan mint a szöveges üzenet

Az első hasonlatot ‘Beautyon’ YouTuber kezdte el terjeszteni a Bitcoin Matters podcastján és majd David van der Weele foglalta össze Twitterjén:

A Bitcoin olyan mint a szöveges üzenet. Csak betűk helyett számokat küldesz. Ezeket a számokat nevezik Bitcoinnak. Korlátozott számú Bitcoin szám van és ezért ezeket a számokat pénzként is használhatod.

A hasonlatot de Weele így folytatja:

Bárki letölthet egy Bitcoin alkalmazást a telefonjára hogy online vásárolhasson vele vagy hogy munkájáért cserébe elfogadja.

K: Miért van értéke a bitcoinnak? Az üzeneteim nem érnek semmit, a twítjeim sem érnek semmit, akkor miért is?

V: Azért van a bitcoinnak értéke, mert korlátozott számban fordul elő.

V: Korlátlan számú számot és tweetet lehet létrehozni a Twitteren/Whatsappon amik bár egyediek számodra, de végtelen számban replikálhatóak. A bitcoinnal kapott üzeneteket nem lehet sokszorosítani, korlátozott számban fordulnak elő.

V: Azaz olyan mintha lenne egy korlátozott számban előforduló tárgy ami jelen esetben digitális. És pontosan ez jelent áttörést és teszi a bitcoint izgalmassá és csodálatossá. Valaki talált egy olyan módszert, amivel az alapvetően végtelen számban előforduló dolgokat végessé teszi. És pontosan ezért tudja felváltani a bitcoin a pénzt, és ezt teljesen digitálisan.

2) A bitcoin olyan mint a gomba

A következő hasonlat már kissé elvontabb, de sok szempontból pontosabban jellemzi a bitcoint. Az egyetlen hiányossága, hogy picit érteni kell az eukarióták működését. A koncepciót Brandon Quittem alkalmazta először a Bitcoin hálózatra, ami hálózati csomópontokból, bányászokból, tárcákból és más elfogadóhelyekből épül fel és úgy terjed mint a gomba, amit sokan csak úgy írnak le, a “Föld természetes internetje”.

“A gombának nincs központi idegrendszere,” magyarázza Quittem, “decentralizált hálózatok amik információt és erőforrást továbbítanak. Ezek a gombahálózatok egyetértésre törekednek az erőforrások hasznosításakor, szaporodáskor és védekezéskor.” Ezért is annyira találó a “Mycelium” (micélium) népszerű bitcoin tárca névválasztása. A micélium a gombaszárak elnevezése, amik együttesen alkotják a kolóniát.

Brandon Quittem egy kicsit tovább is fejleszti a hasonlatát: “A gomba a legsikeresebb faj a Földön. ‘Megörökölték a Földet’ miután túléltek öt tömeges kipusztulást… köszönhetően, hogy törhetetlen decentralizált hálózatok, amik gyorsan tudnak alkalmazkodni és nincs szükségük napfényre a túléléshez és az élelemszerzéshez. A Bitcoin lesz a legsikeresebb pénzügyi faj, mivel decentralizált, (viszonylag) gyorsan alkalmazkodik, megtalálja az élelmét (kielégítetlen kereslet) és nincs szüksége állami támogatásra. Egy tömeges pénzügyi kihalás esetén a bitcoin fogja “megörökölni a Földet.”

Mindenképpen találó hasonlat mivel a Bitcoin már jó párszor bizonyította alkalmazkodóképességét és elpusztíthatatlanságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.