Mi az a staking? Előnyök és potenciális veszélyek.

Jelenleg a kriptovaluták világában 3 fő módszerrel lehet profitra szert tenni: a különböző tőzsdeplatformokon való kereskedéssel, a bányászással és a stakingnek nevezett folyamattal.

Ezek közül a tőzsdéken való adásvétel megfelelő hozzáértés nélkül kifejezetten kockázatos lehet, a bányászáshoz pedig magas szintű technikai hozzáértésre, befektethető tőkére és drága felszerelésekre van szükségünk. A staking egy relatíve új jelenség, amivel elméletileg egyszerűen és biztonságosan tehetünk szert haszonra csupán azzal, hogy birtoklunk egy adott mennyiségű kriptovalutát.

A staking jelenségre egyre többen figyelnek fel manapság és az olyan nagy nevek, mint például a Coinbase hamarosan staking lehetőségeket is fog kínálni a felhasználóinak. Egyre több és több PoS (Proof of Stake) alapú kriptovaluta jelenik meg és árasztja el a piacot technológia, marketing és alkalmazási módok terén egyaránt versenyezve a felhasználók és befektetők kegyeiért, valamint bizalmáért. Szóval, mi is az a staking, mit gondolnak róla sokan tévesen, valamint miért játszhat fontos szerepet a kriptovaluták jövőjében?

A „hagyományos” kriptovaluták (mint például a Bitcoin) egy úgynevezett PoW (Proof of Work) módszer segítségével hitelesítik a blockchainen végbemenő tranzakciókat. Ebben a rendszerben az a résztvevő érvényesíti az adott tranzakciókat tartalmazó blokkot, akinek először sikerül lefuttatnia egy komplex számításokat tartalmazó algoritmust.

A Proof of Stake módszert használó valuták ezt a módszert hivatottak forradalmasítani és lecserélni. A stakelés az a folyamat, amikor egy adott mennyiségű valutát birtokló résztvevő határozott időre leköti az általa birtokolt összeget és ennek a mennyiségétől függően tranzakciókat érvényesít. Ebben a rendszerben minden felhasználó részt vehet a tranzakciók érvényesítési folyamatában, feltéve, ha birtokolnak egy projektenként eltérő mennyiségű, minimum összegű kriptovalutát. Egy felhasználó csak az általa stakelésre használt összeggel megegyező értékű tranzakciót tud érvényesíteni. Ha részt szeretnénk venni a folyamatban (na és persze a Proof of Stake rendszerben való részvételért járó profitban) csupán egy meghatározott minimális mennyiségű valutával kell rendelkeznünk egy erre alkalmas tárcában. Nézzük meg, valóban annyira erősek-e a rendszer előnyei, mint azt sokan hangoztatják!

A kriptovaluták eredetükből fakadóan decentralizált projektek, ezért a fejlesztők sok esetben próbálnak minél több felhasználót belevonni a valutával kapcsolatos döntéshozatalba és a projekt irányításába. Egyes Proof of Stake megoldásokkal a valutát birtokló felhasználók közvetlenül szavazhatnak a projekttel kapcsolatos kérdésekben. A Decred szavazási funkciójának segítségével például a valutát birtokló felhasználók dönthetnek szinte minden kérdésben, a használt protokolloktól a PR részleg által felvett alkalmazottakig.

A Proof of Stake rendszer segítségével nem szükséges csúcstechnológiás hardverekbe befektetni és sokkal kevesebb energiát használ, mint a Proof of Work módszer, ezért erőforrás- és áramtakarékos, valamint környezetbarát megoldás. Az egyik előnye ennek a módszernek az, hogy a Proof of Work rendszerekkel ellentétben a befektetett összeg értéke nem csökkenhet olyan tényezők miatt, mint például a bányászáshoz szükséges drága hardverek károsulása, amortizációja és technológiai elavulása. A befektetett vagyon értékét csupán az áringadozások módosíthatják.

Sok előnye ellenére a rendszernek hátrányai és veszélyei is vannak. Ezek közül a legfeltűnőbb az, amikor a stakelésre használt kriptovalutánk lezárul egy adott ideig. Ez alatt az időtartam alatt nem kezelhetjük a lekötött összeget, ami egy hirtelen árzuhanás alatt nagy veszélyt jelenthet, mivel nem tudjuk eladni.

Másik potenciális veszély, hogy egy tartósan csökkenő árfolyam esetén a stakelésből származó profitok nem biztos, hogy fedezik az értékcsökkenésből eredő veszteség mértékét.

Hasznos oldalak stakeléshez:

https://topstaking.com/staking-coins/
https://stakecube.net/
https://www.poslist.org/
https://simplepospool.com/
https://everstake.one/


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.