A bitcoin jövője vagy csak egy hibás kód – Mi is az a Bitcoin Unlimited projekt?

Attól függően éppen kit kérdezünk meg róla, hogy mi is a Bitcoin Unlimited, elég különböző válaszokat kaphatunk. Van aki a bitcoin jövőjének, míg más csak egy szoftver hibás implementációjának tartja. Mivel az utóbbi időben elég sok vita van a Bitcoin Unlimited körül, kicsit körbe jártuk, mit is jelent ez a hétköznapi bitcoin felhasználók számára.

A bitcoin blokklánc jelenlegi legnagyobb problémája a hálózat kapacitása. A megnövekedett tranzakció számot ugyanis a jelenlegi blokkméret már csak problémásan tudja kezelni. Ezért nőnek a bitcoin tranzakciós díjak és néha egész sok idő is eltelhet, amíg egy bitcoin tranzakció megérkezik. Ezt a problémát szeretné megoldani a SegWit projekt is, melyről már korábban írtunk. A Bitcoin Unlimited másik oldalról közelíti meg a kérdést.

Mit jelent a Bitcoin Unlimited?

A bitcoin blokklánc kódja nyilvános mindenki számára, így bárki készíthet egy másolatot (angolul ez a fork) a saját projektjéhez. Az alap program a Bitcoin Core protokoll. Ennek egy tovább fejlesztett változata tulajdonképpen a Bitcoin Unlimited program. Ez abban tér el az eredeti verziótól, hogy a blokk mérete nincs rözítve. A bányászok maguk jelezhetik, hogy mekkora blokkot akarnak bányászni.

Az ötlet alapja az egyetértés kiemelkedése (emergent consensus), ez alatt azt értik, hogy a döntés egy szabad, beavatkozástól mentes piacon jön létre a bányászok között. Így a blokk méret is a szabad piacon dőlne el, azaz a bányászok ideális esetben meg tudnának egyezni róla, hogy milyen blokk méret a megfelelő. Ezt pedig a hálózaton keresztül a szavazatukkal jelezhetik is azzal, hogy támogatják a Bitcoin Unlimited protokollt.

A résztvevők

A Bitcoin Unlimited projekt körül mára egy nagyobb támogató csoport gyűlt össze, számos kulcs fontosságú szereplővel. Roger Ver befektető az egyik leglelkesebb támogatója az új protokollnak. A jó ügy érdekében még egy kisebb bányászközösséget is létrehozott, a Bitcoin.com-on. További bányászközösségek is jelezték már a támogatásukat, mint a ViaBTC, és a Bitmain által működtetett Antpool is. Szavazatukat azonban még nem adták le a Bitcoin Unlimited mellett.

A technikai támogatásért a vezető szakértő, Peter Rizun felel. Az egyik legismertebb bitcoin szakértő már számos alternatív ötlettel ált elő ami a Bitcoin Core protokollon alapult.

Nem teljes az egyetértés a kriptoközösségben

Sokan úgy vélik azonban, hogy a Bitcoin Unlimited prokotoll alatt a kriptopénz nem lenne biztonságban. Néhány fejlesztő, mint például  Luke Dashjr és  David Vorick egyesen azt állítja, hogy szakmai szempontból a megközelítés nem állja meg a helyét. Az ellenzők szerint az új szoftver túl sok irányítást ad a bányászok kezébe – van aki egyenesen azzal érvel, hogy a nagy bányászközösségek csak ezért támogatják a projektet. Másrészről néhány fejlesztő úgy véli, hogy az egyetértés kiemelkedése a valóságban csak több blokklánc verzióhoz vezetne, ellehetetlenítve ezzel az egész kriptogazdaság rendszerét.

Ez elmúlt időszakban ráadásul egy nagyobb probléma is adódott a Bitcoin Unlimited körül. Egy hónapja egy hibás verzió frissítés következtében Roger Ver Bitcoin.com bányászközössége 13 bitcoint vesztett el, amikor egy olyan blokkot hoztak létre, amit később a hálózat végül nem fogadott el.

A jövő

Jelenleg a bitcoin hálózat 2,5%-a használja a Bitcoin Unlimited protokollt. De amint a fent említett bányász közösségek is áttérnek az új szoftverre, ez jelentősen módosulhat a jövőben. A protokoll úgy van megírva, hogy ha a bányász erőforrások 75%-a a Bitcoin Unlimited protokollt használja két hétig folyamatosan, akkor egy új altcoin jön létre, ami már a Bitcoin Unlimited szabályai szerint működik.

Ha a bányászok 75%-a tehát átáll a Bitcoin Unlimited protokollra, az új alapokon nyugvó kriptopénzzel gyorsabb tranzakciók érhetőek majd el a hálózaton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük