A SegWit – Segregated Witness – koncepció alapjai

A bitcoin közösségben sok szó esik mostanság a SegWit – Segregated Witness – protokoll elfogadásáról. Ebben a cikkben összefoglaljuk a SegWit koncepcióval kapcsolatos legfontosabb alap tudnivalókat.

A SegWit rövid története

SegWit koncepció először 2015 decemberében került a nagyobb nyilvánosság elé. Pieter Wuiller, az egyik fő bitcoin protokoll fejlesztő a második Bitcoin Scaling Konferencián Hong Kongban mutatta be prezentációját. Az eseményen bányászok, fejlesztők, vállalkozók és bitcoin felhasználók vettek részt, hogy a bitcoin széleskörű elfogadtatásáról és a hálózat kapacitásáról értekezzenek.

SegWit bitcoin protokollA hálózat kapacitásának növelésére azért van szükség, mert a másodpercre jutó tranzakciók száma megállíthatatlanul nő. Ezzel szemben azonban a blokk, amiben a tranzakcióhoz kapcsolódó adat van tárolva és továbbküldve a blokkláncon továbbra is 1MB méretű.

Az új koncepció kidolgozása előtt a bitcoin hálózat kiterjesztése csak úgy valósulhatott volna meg, ha a blokkok méretét növelik. A SegWit azonban másik oldalról fogta meg a problémát.

Segregated Witness – Az elkülönített aláírás

Pieter Wuille egy prezentációjában úgy magyarázta el a szóösszetételt, mint ’elkülönített aláírás’. Az ötlet az, hogy elkülönítik a tranzakciós adathoz kapcsoló hitelesített aláírást, így a blokkban több hely lesz a tranzakciós adatoknak.

Elkülönített csomagokKépzeljük el a bitcoin blokkot, mint egy vonatot ami meghatározott számú utast és a hozzájuk kapcsoló bőröndöket képes szállítani. Amennyiben a vonattársaság szeretne több utast szállítani két lehetősége van. Az egyik lehetőség, hogy több vonat vagont állít forgalomba megnövelve ezzel a vonat kapacitását. A másik lehetőség, hogy a csomagokat elkülöníti az utasoktól és külön szállítja őket. Ez esetben a csomagok felszabadult helyein további utasok férhetnek még el.

A SegWit ezt a második megoldást javasolja. Ez esetben a csomag a bitcoin tranzakciót hitelesítő aláírás külön kerül magától a tranzakciós adattól a blokkláncon. Így hely szabadul fel a bitcoin blokkon belül amit további tranzakciókra lehet felhasználni. Számítások szerint ez az elkülönítés közel 40%-al csökkentheti le minden egyes tranzakció méretét.

A SegWit előnyei

A SegWit hasznos elemeit a Bitcoin Core website hosszasan taglalja. A koncepció legfontosabb előnyei:

  • A módosíthatóság kiküszöbölése. A hitelesítési aláírás elkülönítése lehetővé teszi, hogy hitelesítést végző meglévő és új szoftverek is képesek a tranzakciós azonosító kiszámítására anélkül, hogy az aláírásra hivatkoznának. Ez megoldja azt a problémát ami egy esetleges harmadik fél irányából történő beavatkozás okozhat. A bitcoin pénztárcák alapjául szolgáló szoftverek programozásnak és a bitcoin alapú okos szerződéseknek is jelenleg ez a legnagyobb akadálya.
  • A kapacitás növelése. Az aláírás adat kivitele a hagyományos blokk struktúrából azt jelenti, hogy az új típusú blokkok több adatot tudnak tárolni. Ez jelentősen növeli a tranzakciós adatot ami egy blokkban belefér.
  • Új funkciók hozzáadása a bitcoin protokollhoz a SegWit koncepción keresztül sokkal egyszerűbbé válik.

Nem teljes az elfogadottságAz új ötlet gyorsan nagy népszerűségre tett szert, azonban a bitcoin közösség nincs egyhangúan meggyőzve a használhatóságról. A kritikusok szerint bár a SegWit jelentős tárhelyet szabadít fel egy blokkon belül, hosszútávon nem oldja meg a kapacitás bővülés kérdését.  A hálózat egy idő múlva ismét ugyanebbe a problémába fog ütközni. Mindenesetre, addig is a SegWit időt ad a bitcoin közösség számára egy teljes körű megoldás megvalósításáig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük