Mi az? Likvidálják a profik, veszi a kisbefektetők

Az intézményi befektetők a hagyományos piacokon történő vérengzés hatására készpénzbe menekülnek. Következménye, hogy a részvények mellett nagyot esett az olaj és a menedékeszköznek titulált arany is. A bitcoin (BTC) a héten viszont mintha újra megtalálta volna a felvásárlóbázisát: ezek pedig a kisbefektetők.

Az árfolyam még mindig erős mínuszban áll 1 héttel ezelőtthöz képest, de a héten (ne kiabáljuk el) korántsem olyan vészes a helyzet, mint például a részvénypiaci indexek esetében.

“Már most nagyobb volument bonyolítottuk le márciusban, mint az összes korábbi együttvéve,” nyilatkozta a három hónapja indult san franciscói bitcoin kereskedési platform, a River Financial CEO-ja, Alex Leishman. “A klienseink 20 százaléka ebben a hónapban regisztrált. … Rekordon a bitcoint először vásárlók aránya.”

A River Financial csupán 10 000 felhasználóval rendelkezik, de hasonló forgatókönyv játszódik le a legtöbb méretes nemzetközi kriptotőzsdén is, illetve egy korábbi cikkünkben a CoinCash és a CoinMixed is hasonlóan magas érdeklődésről számolt be. A magyar kriptós Facebook csoportokban szintén tapasztalhatóan megnőtt a kisbefektetők vásárlási kedve.

Latin-Amerika OTC kereskedési platformjai szintén két-háromszoros vásárlási igényről jelentenek mióta múlt hét csütörtökön földbe állt a Bitcoin árfolyam.

“Még mindig sokan vannak, akik ki akarnak lépni belőle,” nyilatkozta egy anonim trader a CoinDesknek. “Inkább fedezeti alapok likvidálásáról van szó, mint másról. … Rengeteg a bitcoin fedezetű dollárhitel a bányászoknál, akik most váltanak long pozícióra a kriptóban.”

Szintén egy latin-amerikai kereskedő jelenti, hogy a kisbefektetők olyan agresszívan vásárolják fel a bitcoint, hogy az kibillenti a piacokat a megszokott trendjükből.

“Reméljük nem marad így sokáig mert az már káros lehet. Szükségünk lesz valamilyen típusú volumenre a túléléshez,” mondja.

Ha többen vásárolnak, mint eladnak vagy használnak tőkeáttételeket, akkor nehezebb lesz a likviditásbiztosítóknak hogy profitáljanak az arbitrázs különbségeken (apropó arbitrázs figyelő). Ez arra kényszerítheti a tőzsdéket, hogy új piacok után nézzenek vagy egyenest a market makereket kényszeríthetik új stratégiák alkalmazására. Senki se tudja pontosan mi történhet, ha a trend hónapokon keresztül fennmarad.

“Voltaképpen fele a bitcoin volumennek a 9000 dolláros szinthez képest még úgy is, hogy ugyanannyi bitcoin cserél gazdát,” mondta a trader.

Egy másik komoly tényező a megnövekedett volatilitás. A tőzsdék, mint a BitMEX is egy rövid időre akkora megbízásfallal találta szembe magát, hogy egy órára elérhetetlenné vált (terjednek az összeesküvés elméletek is). Csak a BitMEX és az OKEx, egy másik bitcoin határidős tőzsde, 10 milliárd dollár értékű határidős ügyletet bonyolított le március 12-én.

Az ilyen ‘áramkör szakító’ intézkedések azonban – ahogy az a BitMEX esetében is történt, ha elvontan csak egy tőzsdén következik be, még nem jelent választ a megnövekedett igényre, csak egyszerűen áttereli az ügyfeleket és az ügyleteket egy alternatív kereskedési platformra.

Ez pedig fő műsoridőt jelenthet a kisebb tőzsdéknek, amelyek célzottan készülnek is az ilyen ‘szerverropogtató’ látogatottság-emelkedésre a back-end fejlesztéseikkel.

“Nem választhatod ki mikor üt be a volatilitás és kezd ömleni a megbízás,” nyilatkozta Leishman. “Szinte az összes megbízásunk vételi volt. … Meg kell győződnünk róla, hogy az árak amiket a felhasználóknak ígérünk tisztességesek, de közben mi se vesztünk pénzt.”

A masszív volatilitással és a nagyobb képbe illő koronavírus-pánik okozta csökkenő trenddel párhuzamosan sokan érzik, most jött el az ideje, hogy olcsón bevásároljanak a digitális fizetőeszközökből.

Ha érdekel a Bitcoin vásárlás menete, pillants rá útmutatónkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.