Mi a Cardano, megéri-e vele foglalkozni?

A Cardano egy blokklánc platform decentralizált applikációk készítésére. Az Ethereumhoz hasonló, lehetséges okosszerződések létrehozása, ám a Cardano programozási nyelve a Haskell.

A Cardano az első olyan platform, amelyet kizárólag tudományos kutatás alapján hoztak létre. A fejlesztők több kutatás eredményeit vették alapul, és megpróbálták a kriptográfia és a blokkláncok terén elért legfontosabb eredményeket felhasználni a kód létrehozásakor.

A programozók külön protokollt hoztak létre, amelyet Ouroborosnak  nevezték el, a kígyóról, amely saját farkába harap, az örökös visszatérés, a ciklikalitás, és minden olyan szimbólumaként, amely újra létrehozza önmagát. Az Ouroboros a proof-of-stake elvén működik. A fejlesztők szerint ez az első protokoll, amely teljesen biztonságos.

A platform kétrétegű:

  • Az ADA kriptovaluta
  • Ellenőrző réteg az okos szerződésekhez

Eddig kiderült, hogy a Cardano sokban hasonlít az Ethereumhoz, ám az utóbbi második, míg az előbbi harmadik generációs megoldás.

Kik fejlesztik a Cardanót?

Cardano Alapítvány

Svájci székhelyű alapítvány fő célja a projekt ellenőrzése és tájékoztatás. A Cardano technológia szabványosítása, védelme és terjesztése szintén a feladatai közé tartozik.

IOHK

IOHK egy cég, amelyet Charles Hoskinson és Jeremy Wood alapítottak. Charles Hoskinson az Ethereum egyik alapítója, de kilépett a projektből. A cég a közvetlen fejlesztéseket végzi. Működését 2015-ben kezdte meg.

Emurgo

A vállalat székhelye a Man-szigeten van, és a Cardanón alapuló applikációk fejlesztésével foglalkozik. A projekt bizonyos pénzügyi működéseiben van ezen felül szerepe.

Az ICO 2015-2017 közt folyt, 60 millió dollárt sikerült összehozni.

A Cardano nagyjából most indul be, az IOHK a görög GRNET oktatási hálózatban kap szerepet a diákok diplomáinak és más szakmai minősítéseinek regisztrálásában és ellenőrzésében. A kísérletben a thesszaloniki Arisztotelész, az Athéni Közgazdasági és a Demokritosz Egyetem vesznek részt.

Az oktatási felhasználáson kívül terjeszkedni szeretnének a játék és szerencsejáték piacán. Persze, mint harmadik generációs blokklánc rendszer sokkal több területen is bevállhat.

Az ADA bányászata a PoS algoritmuson alapul, de akiknek több érméjük van, nagyobb eséllyel tesznek szert többre. A biztonsági szintet a bitcoinéhez hasonlítják.

A ICO során a 45 milliárd ADA-ból 57.6% adtak el, 11,5% jutott az alapítványnak, illetve az IOHK-nak, míg 30.9 % jut a hálózat működtetésére.

A natív tárca megoldást Daedalusnak hívják, jelenleg Windowsra és MacOS X-re elérhető, a Linux porton még dolgoznak.

Az ADA már megjelent a tőzsdéken, de a projekt még korántsem kész, az első béta kiadás 2018 elején várható. Ezek után még munka lesz a skálázhatóság biztosítása terén.

Az ADA árak szépen nőttek, de a januári általános pesszimizmus visszafogta az árakat.

A Cardano projektnek van potenciálja főleg a biztonsága, az okosszerződések, a gyorsaság miatt, illetve könnyebb forkok nélkül frissíteni a rendszert. A végkimenet sosem biztos, de egy portfólióban bizonyára megtalálhatja a helyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük