Mi értelmük van a kriptovalutáknak? Brian Armstrong válaszol

Egy nemrég közzétett blogbejegyzésben Brian Armstrong, a Coinbase alapító-vezérigazgatója megpróbálta elejét venni azoknak a szkeptikus hangoknak, amelyek a kriptovaluták hasznosságát próbálják elbagatellizálni.

Mint mondja, az USA-ban 50 millió, világszerte pedig 400 millió ember birtokol kriptovalutákat. Ebből kifolyólag nem állja meg a helyét az érvelés, hogy azokat spekulációra vagy illegális tevékenységekre használnák. Rámutatott, hogy a törvénytelen tranzakciók a teljes volumen 0,5%-át teszik ki.

Armstrong kiemelte, hogy bár sokakat befektetési célok vonzanak a kriptók irányába, a mögöttes okok közül a hagyományos pénzügyi rendszerekkel szembeni undor sem elhanyagolható. Ahhoz hasonló történelmi példákat hozott fel, mint amikor az Egyesült Államok 1970-ben végleg lezárta az aranystandard korszakát, ezzel pedig megnyitotta az utat a túlköltekezés, az infláció és a gazdasági stagnálás előtt. Érvelése szerint a bitcoinhoz hasonló kriptovaluták megoldást kínálnak a rendszer problémáira.

Brian Armstrong 4 pontja

A Coinbase vezérigazgatója ezután azokról a felhasználási lehetőségekről beszélt, amelyeket a piac már jelenleg is ismer. Ezek közül négyet lehet kiemelni.

  • Ilyen például az a tény, hogy a kriptovalutákkal megvalósult a dollár valódi digitalizálása. A dolláralapú stabelcoinok – mint a USDC – ugyanis már több mint 100 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkeznek. A digitális dollár fontossága szerinte a globális verseny tekintetében is kiemelkedő, elég csak Kína digitálisjüan-tervére gondolni.
  • Armstrong szerint a hagyományos fizetési rendszerek hatékonytalanok, főként a kártyás fizetések magas kereskedői terhei és a lassú utalások tekintetében. Rámutatott, hogy a blokkláncok, és kifejezetten a 2. rétegű megoldások lehetővé teszik a gyors, olcsó és globális fizetéseket. Ennek is köszönhetően az USDC éves volumene már a 9 billióhoz közelít.
  • A vezérigazgató a művészvilágról sem feledkezett meg. Úgy gondolja, hogy az NFT-k komoly szerepet játszottak abban, hogy megerősödjön a művészek és azok rajongói közötti kapcsolat – a közvetítő felek megkerülésével. Eddig összesen 62 milliárd dollár értékben vásároltak NFT-műalkotásokat az emberek, ez pedig új lehetőségeket nyitott a kreatív alkotók jutalmazásának rendszerében.
  • Armstrong szerint a kriptovalutáknak köszönhetően megszülethetett a decentralizált közösségi média is. Bár ezek a megoldások még gyerekcipőben járnak, mégis lehetővé teszik, hogy a felhasználók cenzúramentesen, az adatokat saját maguknál tárolva léphessenek interakcióba a külvilággal. A vezérigazgató egy olyan jövőt vetít előre, amelyben a közösségimédia-posztok hitelesíthetők lesznek, felvéve ezzel a harcot az AI-generált hamis tartalmakkal.

Összegzésében a kriptovaluták nem mint eszközosztály, hanem mint a jövő pénze jelennek meg. A szabályozókat egy jól értelmezhető keretrendszer megalkotására szólította fel, mindazonáltal azt is fontosnak tartja, hogy a dollár megőrizhesse fő tartalékvalutai szerepét, hogy az USA továbbra is a világ pénzügyi és technológiai központja maradhasson. Armstrong arra bátorítja a kriptotulajdonosokat és a törvényhozókat, hogy támogassanak egy olyan kriptobarát jogi környezetet, amely egyszerre védi a fogyasztókat és nem korlátozza az innovációt sem.