A bitcoin tranzakciók 1(!) százaléka köthető illegális tevékenységhez

A Chainalysis blokklánc adatelemző cég jelentése szerint a bitcoin tranzakciók elhanyagolható, 1%-a köthető illegális tevékenységekhez, mint például darkwebes vásárlásokhoz.

A 2012-es 7%-hoz képest mára 1% alá csökkent az illegális bitcoin tranzakciók aránya, írta a Bloomberg pénzügyi portál, ami Hannah Curtisre, a Chainalysis termékigazgatójára hivatkozott állításával.

Habár arányában alacsony, de az évben értékében rekordnak számító 1 milliárd dollár cserélhet gazdát bitcoinban a darknetes piactereken. A jelentés közzétételéig, becslések szerint 515 million USD volumenű illegális kereskedelemre került sor.

A májusi jelentés szerint, amit 20 kereskedőtől gyűjtöttek össze, 2019. januárban 32 300 BTC-t költöttek darkneten, ami 47%-kal magasabb összeg mint 2018 januárban. Ugyanez az adat azt is kimutatta, hogy a bitcoinok USD értéke 70%-kal alacsonyabb volt, mint 2018 januárban, mikor a BTC árfolyama szabadesésbe ment. Chainalysis becslése szerint a nyárra ennél is pontosabb adatokkal fog rendelkezni.

Mindeközben a Financial Action Task Force (FATF), a nemzetközi pénzmosás (AML) és terrorizmusfinanszírozás elleni (CFT) ajánlásokat tevő akciócsoport jóváhagyta a korábbi ajánlásainak elfogadását, ami a tagországokat arra kötelezi, hogy szigorúbb felügyelet alá vonják a kriptovállalkozásokat.

“Ez komoly hatással lesz a kriptovaluta szektorra. A FATF útmutatója az első lépés a szabályozói tisztánlátás irányába. <…> Hosszú távon a szabályozói útmutató formalizálni fogja az AML/CFT eljárásokat és segíti a kriptovaluta szektor maturálását és a mainstream adoptációt,” áll a Chainalysis jelentésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük