Mi lesz a Facebook Libra sorsa a következő években?

Nem túlzás azt mondani, hogy az idei legnagyobb kriptós hír az ökoszisztémán kívülről érkezett. A Facebook Libra bejelentése a kriptovaluta fogalmát a mainstream közbeszéd egyik legfőbb témájává emelte. A Libra egy globális kriptovaluta és blokklánc kereskedelmi megoldás lenne a Facebook platformon.

Mivel a projekt a Facebook kezdeményezésére indult, rögtön heves nemzetközi vitákat váltott ki a közgazdászok és a kormányzatok körében, és rengeteg kritika és szabályozói fenyegetés övezte végig.

Hat hónappal és három amerikai kongresszusi meghallgatással később a vihar a Libra körül csillapodni látszik. Közben magának a Librának a háza táján is sok változás történt. A Libra Szövetség alapítótagjai közül nagyon sokan kiszálltak a projektből. Ma már a Facebook is teljesen máshogy pozicionálja a kriptóját. Mark Zuckerberg, Facebook vezérigazgatója azt nyilatkozta: „ A Libra körüli víziónk kitisztult.”

Lehet ez a változás azt jelenti, hogy a Facebook elmozdul a Libra, mint kriptovalutától a Libra, mint blokklánc irányába?

A Libra nem az első Facebook fizetési megoldás

Mikor először megjelentek a hírek a Librával kapcsolatban, akkor a marketing arról szólt, hogy ez lesz a „banktalanok bankja” azáltal, hogy mobiltelefon keresztüli pénzküldést tesz majd lehetővé.

A Facebook missziója a Librával kapcsolatban az, hogy több mint 1.7 milliárd embert a világon tesz majd képessé arra, hogy hozzáférjen a digitális pénzügyi szolgáltatásokhoz Facebook és WhatsApp üzeneteken keresztül.

A Mordor Intelligence kutatásai azt jelzik előre, hogy a fizetések digitális piaca 2024-re eléri globálisan a 7.6 billió dollár értéket, ami átlagosan 13.7%-os éves növekedést jelent. Ha meg akarjuk érteni, hogy mit is jelent ez árbevétel szempontjából elég megvizsgálnunk a Venmo pénzügyi mutatóit. A Venmo, a PayPal peer-to-peer fizetési szolgáltató egyik legnagyobb versenytársa, a 2019-es év harmadik negyedévében 4.38 milliárdos árbevételt ért el, miközben 27 milliárd dollár értékben bonyolított le pénzügyi tranzakciókat.

A Facebook is több fizetési megoldással kísérletezett már a platformjain. Az egyik legnagyobb dobása eddig a fizetések beintegrálása volt a Facebook Messenger alkalmazásba. A szolgáltatást 2015-ben indították, és jelenleg az USA-ban érhető el a felhasználóknak.

A Facebook másik sikeres kísérlete a WhatsApphoz fűződik. Ezen a üzenetküldő alkalmazáson is elindították a fizetések küldését mobiltelefonokon keresztül Indiában. Mellesleg Indiának van a legnagyobb populációja, amely nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz. Az indiai kormányzat nagy örömmel fogadta a szolgáltatást.

Múlt hónapban a Facebook egy újabb szolgáltatással bővítette a fizetési megoldásait. Elindította a Facebook Pay szolgáltatást, amely pénzküldést tesz lehetővé a Facebook több termékén keresztül is mint a Facebook Messenger, Instagram és WhatsApp.

A Libra múltja és jelene

Elsőre úgy tűnik, hogy a Libra kezdeményezés célja, hogy begyűjtsék a fejlődő országokban a fizetési szolgáltatásokhoz kapcsoló bevételeket. Emellett pedig egy szeletet akarnak kihasítani a nemzetközi fizetési átutalások niche szegmenséből. Ahogy a technológia eltünteti a földrajzi határokat, úgy a fizetések területén is egyre növekszik a nemzetközi utalások aránya. A külföldi munkások által küldött pénzek hazautalása jelenti ennek a legnagyobb részét a Világbank felmérése alapján.

Jelenleg azonban a nemzetközi utalások magas költsége és az érvényben lévő szabályozások gátat szabnak a növekedésnek. A Facebook geográfiai kiterjedése és a technológiai megoldásai pont erre a problémára kínálnak ideális megoldást.

Michael Poutre, a Terraform Capital vezetője szerint a következő években a nemzetközi utalások bonyolítása rejti a legnagyobb profitlehetőségeket. A Facebook előtt két út sejlik fel. Vagy a Fed rendszerére épülnek rá, vagy a Western Union modellt valósítják meg. A Fed utalások lényege, hogy a nemzetközi pénzforgalom a lokális partnereken keresztül valósul meg, tehát lokális bankok vagy fizetési szolgáltatók véglegesítik a pénzügyi tranzakciót. A második módszer lényege, hogy a Western Unionhoz hasonlóan helyi leányvállalatokat építenek fel, és házon belül bonyolítják a tranzakciókat. Ennek a hátránya, hogy akkor a teljes pénzügyi felelősség a tranzakció teljes életciklusa alatt a vállalatot terheli. Míg a Fed-es modellben a felelősség megosztott a résztvevők között.

Poutre szerint a „Western Union rendszere jobban illeszkedik a kriptohívők értékeihez. Ugyanis kevesebb kormányzati beavatkozást enged meg, viszont nagyobb ellenőrzést biztosít az ügyfél információk felett, és a díjterhelésben is szabadságot ad a vállalatnak.”

A probléma csak az ezzel, hogy a kriptovaluta még nem áll készen erre a modellre. Korábban pont a Western Union jelezte, hogy jelenleg például a Ripple utalása ötször drágább összehasonlítva a fiat pénzekkel a saját hálózatukon keresztül.

Emellett ahogy a Libra esete is mutatta, a méret nem minden esetben garantálja a sikert.

A Calibra lehet a Libra jövője

A Calibra a Facebook Libra tárcamegoldása. Ez lehet a Facebook dilemma megoldása a jövőben. A tárca lehetővé teszi a peer-to-peer koncepción alapuló pénzeszközök küldését a felhasználóinak, legyen szó akár digitális, akár fiat pénzekről. Ez a megoldás egyúttal minimalizálja a szabályozói kockázatot is, amely egy új coin bevezetésekor fennáll, és veszélyeztetheti az országok gazdasági szuverenitását.

Ez miatt a Libra mint kriptovaluta jövője elég ködös. Egy most megjelent Fortune cikk szerint, a Facebook titokban már el is kezdte az egyeztetéseket a  Centre, a stabilcoinok konzorciumához való csatlakozásról. Nem nehéz elképzelni egy olyan jövőt, ahol a Calibra tárca a kormányzatok és egyéb felek által kibocsátott stabilcoinok utalásait kezelné a Facebook saját coinja helyett.

A blokklánc leválasztása a saját coinról egy újabb lehetőséget teremt a Facebooknak arra, hogy a saját Move programnyelvének a pozícióját erősítse. A Move programnyelvet a blokklánc fejlesztésére találták ki harmadik feles fejlesztők részére.

Azonban ha a Libra még is beindulna, akkor a Fortune cikke szerint ez egy olyan mérföldkő lenne a Facebook számára, mint egy évtizeddel ezelőtt az iOS megjelenése volt az Apple háza táján.

A Calibra társalapítója David Marcus ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „ha most újrakezdhetném, akkor még inkább a Calibra, mint fizetési rendszer mivoltjára fókuszálnék.”

Ez ismét egy ráutaló jel lehet, hogy a Libra mint coin végnapjai meg vannak számlálva, és inkább a blokklánc projekt lehet a jövő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük