Befenyítették a bankok a Facebookot: a Libra mégis a nemzeti valutákhoz rögzítené a kriptovalutáját

A Facebook most már visszakozik, és olyan tervek jelentek meg, hogy a digitális valuta projektjében a valuta értékét nem egy szintetikus valutához, hanem globális fizetőeszközök egy kosarához köti majd.

A Reutersben megjelent riport szerint a Libra projekt vezetője, David Marcus bankárok egy csoportjának arról beszélt, hogy a vállalat célja azt volt, hogy egy jobb fizetési rendszert alkosson meg, és nyitott minden olyan alternatív megközelítésre, ami az eredeti projekt struktúráját jobbá teheti.

A Facebook és partnerei egy olyan kriptovalutát akartak létrehozni, ahol azt egy nemzeti valuták egy kosarához rögzítették volna, aminek a tartalmáról a Libra Szövetség döntött volna.

A nemzeti bankok azonban ezt a kezdeményezést nagyon veszélyesnek tartották, ami szembe ment volna a szabályozói autoritással, és addig hátráltatták több fronton a projektet, amíg szorosabb kontroll alá nem kényszerítették a Facebook projektjét. Most már ott tartanak, hogy beleszólnak hogyan kellene működni az architektúrának és a fizetési rendszernek.

A szövetség felbomlása

Ez a szabályozói nyomás néhány Facebook szövetségesnél már kiverte a biztosítékot, és a Libra Szövetség legelső és legnagyobb partnerei sorra lépnek ki az együttműködésből.

Az elmúlt hónapokban a Libra Szövetség hét alapító tagja hagyta ott a partnerséget, többek között a PayPal, MasterCard, Visa, Ebay és Stripe is. Ez a hét távozó a stratégiai érték és kereskedelmi mérleg elég nagy részét képviselték, hiszen a Stripenak, Visanak, MasterCardnak és Ebaynek nagyon sok kereskedői képviselete van, és fizetési tranzakciók nagy százaléka rajtuk keresztül kerül feldolgozásra. Így a tervezett szövetség elég nagy visszaesést könyvelhet el, mert a tranzakciók számossága drasztikusan visszaesett, és a Facebooknak elég nagy kapuból kell visszahátrálnia.

Most egy stratégiai visszalépés következhet, ugyanis Marcus elmondása szerint azon ötletelnek, hogy egy szintetikus fizetőeszköz helyett a lokál fizetőeszközök stabilcoinjához rögzítenék a Libra értékét minden piacon.

Máshogy is csinálhatjuk,” idézte a Reuters a projektvezető szavait. „Egy szintetikus egység helyett inkább stabilcoinok egy csoportját hozhatjuk létre, például dollár stabilcoin, euró stabilcoin, font stabilcoin, és így tovább.

Szabályozói ellenállás

Ez a változás elég nagy visszaesést okozhat a Facebook által bejelentett eredeti indulási időponthoz képest, ami először 2020 júniusára volt kitűzve. Marcus szerint a jövő évi június még mindig a fő cél, de addig a szövetség nem lép előre a fejlesztésben, amíg minden egyes vitást kérdést nem tisztáznak a különböző hivatalokkal és szabályozókkal, és nem kapnak jóváhagyást tőlük.

Ezt a jóváhagyást azonban egyre nehezebb lesz megszerezni, ugyanis a szabályozók egyre élesebb szemmel követik a stabilcoinok működését is, és egyre szkeptikusabbak ezzel kapcsolatban is.

Korábban a G20 pénzügyi felügyeleti szervei arról nyilatkoztak, hogy pénzmosás, az illicit finanszírozás és a fogyasztók védelme minden szempontból elemzést kínál, és csak utána kaphat zöld jelzést bármilyen stabilcoin projekt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük