Mi várhat a fintech európai vállalataira 2021-ben?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2021-ben az összeomlás veszélye fenyegeti a fintech szektort, megnőhet ugyanakkor a blokklánc és a kriptovaluták használata, állítja a Finch Capital éves jelentése az „Európai Fintech Helyzete 2020″.

A most megjelent 46 oldalas dokumentum négy fejezeten keresztül foglalkozik a fintech jelenlegi helyzetével, a koronavírus-járvány szektorra gyakorolt hatásával, illetve a 2021-ben várható trendekkel. A COVID-19 pandémia negatív hatással volt a világ összes iparágára, ez alól a fintech sem volt kivétel, a járvány ugyanakkor pozitívan befolyásolta az elektronikus fizetéseket. A lezárások alatt ugyanis drasztikusan, nagyjából 210%-kal emelkedett az online vásárlások száma. Míg például a légi közlekedés történetének legnagyobb válságát éli meg a csökkenő foglalások miatt, addig az e-kereskedelem letarolt mindent.

Csak állami segítséggel ment

A Finch Capital szerint ha a fintech vállalatoknak sikerült túlélni ezt a nehéz időszakot, azt csak az állami támogatási programoknak köszönhetik. Úgy vélik, hogy az igazi kihívás a következő 6-12 hónapban várható, amikor külső befektetőkre lesz szükség, akik úgy tűnik, hogy elhagyták a piacot. Közben Európában a fintech cégek számára nem marad más, mint csökkentetni a kiadásokat, ami sajnos a dolgozók számának csökkenésével is járhat.

A jelentés arra is kitért, hogy a banki és fizetési szektornak jelentős változásokkal kellett szembenézni és a szolgáltatások használatát egyszerűsítenie kellett. Egy ilyen problémás évben, mint az idei a biztosítóknak teremnek a legnagyobb lehetőségek. Sokan keresnek magán egészségbiztosítást, mivel félnek attól, hogy nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást a COVID okozta káoszban. Komoly változások következtek be az ingatlaniparban is, amit a Finch Capital szerint azonnal digitalizálni kellene.

2020-nak azonban van egy pozitív hatása: az idei válság a mesterséges intelligencia és a nyílt banki eszközök tömeges elfogadásához vezethet. A jelentésben szó van arról is, hogy a fúziók és felvásárolások (M&A) területén Európa nagy lemaradásban van az Egyesült Államokkal szemben. A vén kontinensen a fintech szektor töredezettsége azt jelenti, hogy jelenleg nincsenek nagy felvásárlók, akik hajlandóak lennének nagyobb összegeket inveszteltálni egy vállalkozásba.

Mi várható 2021-ben?

A Finch Capital szakértői úgy gondolják, a neheze még hátra van. 2021-ben a fintech cégeknek talpra kell állniuk egyedül, mivel kormányzati támogatásokat már nem fognak kapni. Az egyik olyan terület, amelyet mindennél jobban figyelni kell, azok a fizetések, amelyek egyre gyorsabbak, olcsóbbak és biztonságosabbak. A jelentés kitér a blokklánc és a kriptovaluták ágazatára is. A Finch Capital véleménye szerint ezek reményt adhatnak a tőkepiac számára. A blokklánc technológia felhasználható az adatok hitelesítésére. Ugyanakkor a pénzügyi társaságok eufórikusan tekintenek a stabilcoinok által nyújtott hatékonyságra. Stabilcoinokat lehet használni a mindennapi pénzügyekhez, de kölcsönt is lehet már stabilcoinban felvenni.

Radboud Vlaar, a Finch Capital ügyvezető helyettese azt nyilatkozta:

Bár a 2020-as helyzet első ránézésre jónak tűnik, az európai kormányok hatalmas támogatást adtak a fintech startupok számára. Ez a támogatás ellensúlyozta az intézményi finanszírozás csökkenését, de csak egyszeri segély volt. Az elkövetkező 6-12 hónapban a startupoknak és a nagyobb vállalkozásoknak is a kiegészítő finanszírozás előteremtése miatt szigorúbb piaccal kell szembenézniük. Az állami támogatások kifutnak, a kockázatitőke-befektetési alapok maximalizálódnak.”

A Finch Capital ezért arra számít, hogy a következő 12 hónap nagyon dinamikus lesz, mivel a forrásgyűjtés és a tőkebevonás sokkal szelektívebb lesz. Ez nagy problémát jelent majd a 2021-ben induló vállalatok számára. A legjobbak viszont nagyot kaszálhatnak.

Az elmúlt öt évben Európában startupok százezrei jelentek meg. Hatalmas tőkét gyűjtöttek össze, új termékeket dobtak piacra a piaci igények kielégítése érdekében. Néha akár több száz vállalat próbálja ugyanarra a problémára megtalálni a megoldást. Ez lehetőséget teremt a befektetők számára arra, hogy a legjobb vállalatokat találják meg és nyereséges vállalatokat hozzanak létre.”


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.