Az EKB elnöke szerint a pandémia megnyithatja az utat a digitális euró előtt

A világjárvány kirobbanása óta az emberek egyre gyakrabban vásárolnak online, illetve használnak érintés nélküli fizetési módokat az üzletekben. “A tendencia tehát felgyorsult”, mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke tegnap a Deutsche Bundesbank által szervezett online konferencián. Lagarde arra is kitért, hogy az eurózóna központi banki tisztviselőiből álló testület hamarosan nyilvánosságra hoz egy jelentést a digitális euróról és annak használatáról, de hozzátette, hogy bár az EKB elkötelezett a CBDC kibocsátása mellett, szeretnék a lakosság véleményét is kikérni a digitális euróval kapcsolatban.

Az EKB feje úgy véli, hogy az Európai Unió állampolgárai pozitívan állnak a digitalizációhoz és az e-kereskedelemhez. Egyre többen vásárolnak az online piactereken, webáruházakban, illetve folyamatosan nő a PayPass, vagyis az érintésmentes fizetések száma is a kiskereskedelmi egységekben. Lagarde úgy véli, hogy az online fizetések száma a járvány kezdete óta kétszámjegyű növekedést mutatott.

“A járvány katalizátorként szolgált felgyorsítva az új digitális norma irányába történő átmenetet”, jelentette ki Lagarde. “A fogyasztók döntő többsége továbbra is ilyen gyakran fogja igénybe venni a digitális szolgáltatásokat, mint most, vagy még gyakrabban.”

Az EKB vezetője szerint a digitális euró segítségével a fizetési tranzakciók gyorsabbak és biztonságosabbak lennének. Ezenfelül csökkenteni lehetne a pénzmosással kapcsolatos tevékenységeket, illetve a használatával meg lehetne erősíteni az eurózóna monetáris politikáját. A CBDC megjelenésével az emberek, legyenek vállalkozók vagy magánszemélyek közvetlenül nyithatnának számlát a központi bankoknál, mellyel viszont jelentősen megváltozna a kereskedelmi bankok szerepe.

Lagarde sohasem nem rejtette véka alá a digitális valuták iránti szimpátiáját

Lagarde 2019. novemberében lett az EKB elnöke, miután nyolc évig a Nemzetközi Valutaalap vezető posztját töltötte be. A Nemzetközi Fizetések Bankja szerint az euró a világ második legnagyobb forgalmat bonyolító pénzneme az amerikai dollár után, amelyet a kereskedések mintegy egyharmadában használnak. Digitális formába öntése tehát komoly váltásokat hozna az egész Európai Unióra nézve.

Amikor Lagarde csatlakozott az EKB-hoz, nem volt meglepetés a digitális valuták iránti vonzalma. Még 2018-ban, egy évvel a kinevezése előtt egy szingapúri technológiai konferencián azt nyilatkozta, hogy “úgy gondolom, hogy fontolóra kell vennünk a digitális valuta kibocsátásának lehetőségét.” 2019. decemberében nyilvánosan kijelentette, hogy felgyorsította az EKB digitális valutával foglalkozó csoportjának kutatásai munkálatait, mivel nem akarja, hogy Európa lemaradjon. Ebben igaza lett, mivel nem Európa az egyetlen gazdasági régió, amely gőzerővel tanulmányozza a digitális pénz kibocsátásának lehetőségeit.