Mianmarban hivatalos fizetőeszköz lett a Tether (USDT)

A mianmari Nemzeti Egységkormány a Tethert (USDT) dollárhelyettesítőként fogja használni a belföldi tranzakciókhoz, annak ellenére, hogy a hivatalban lévő rezsim ellene van.

A mianmari egységkormány hivatalos valutának nyilvánította a Tethert (USDT). Az USDT bevezetéséről a Nemzeti Egységkormány döntött, amely egyfajta párhuzamos kormány, amelyet Win Myint volt elnök ügyvezető kabinetjének tagjai és Aung Szan Szú Kji állami tanácsadója alkotnak.

A politikusokat hónapokkal ezelőtt egy puccsot követően leváltották, mely során Myint Swe burmai politikust nevezték ki Mianmar megbízott elnökévé, és Min Aung Hlaing hadseregtábornok vette át a miniszterelnöki tisztséget.

A Bloomberg jelentése szerint a mianmari Nemzeti Egységkormány kijelentette, hogy a Tethert belföldön fogják használni, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a jelenlegi kereskedelmi, szolgáltatási és fizetési rendszereket. Állítólag úgy fogják használni a stabilcoint, mint az amerikai dollárt, ugyanakkor a Tethert nem veszélyezteti a jelenleg hatalmon lévő kormány cenzúrája és ellenőrzése.

Érdemes megjegyezni, hogy 2020 májusában a jelenlegi rezsim betiltotta a kriptovaluták használatát. Ennélfogva a Tether elfogadása nem csupán praktikus, hanem egyfajta politikai provokáció is a Nemzeti Egységkormány részéről az új kormány felé.

Bár a Nemzeti Egységkormány nem rendelkezik területi vagy katonai ellenőrzéssel, a globális diplomáciai szférában némi teret nyert. Az Európai Parlament legitimnek ismerte el, és konzulátust nyitott az Egyesült Államokban, Franciaországban, Ausztráliában, Dél-Koreában, a Cseh Köztársaságban és az Egyesült Királyságban.

Az USDT belföldi tranzakciókra történő felhasználása mellett az egységkormány kötvényeket is kibocsátott, amelyből 24 óra alatt 9,5 millió dollárt gyűjtött össze. A várható teljes bevétel 1 milliárd dollár. A kötvények célja, hogy elegendő pénzt gyűjtsön a jelenlegi kormány megbuktatásához és a hatalom visszaszerzéséhez.

Kriptovaluták és geopolitika

Bár a hír meglephette Myint Swe és Min Aung Hlaing kormányát, az ötlet nem újdonság a kriptovaluták szerelmesei körében. Az idő előrehaladtával a decentralizált digitális valuták egyre fontosabb szerepet játszanak a globális geopolitikában.

Alig néhány hónappal ezelőtt a Nayib Bukele által vezetett Salvador jelentette be, hogy a Bitcoin hivatalos fizetőeszköz. Az olyan világszervezetek, mint az IMF vagy a Világbank figyelmeztetései és az Egyesült Államok fenyegetései ellenére az ország ragaszkodott a Bitcoin bevezetéséhez. Még egy saját kriptotárcát is kifejlesztett, valamint geotermikus energiával működő bitcoin bányászfarmot mutatott be.

Más országok kevésbé szélsőséges perspektívák miatt fordultak a kriptovalutákhoz és a blokklánc technológiához. A The Atlantic Council szerint a Bahamák, Kína és a Marshall-szigetek már bevezette saját digitális valutáját, és mintegy 87 ország dolgozik a saját CBDC kifejlesztésén.