A Microsoft szép lassan mindent a felhőre migrál, onnan meg a blokkláncra

Három évvel ezelőtt a Microsoft Azure volt az első mely elkezdte a blokklánc technológiát alkalmazni felhőszolgáltatásánál.

A szoftveróriás szép lassan építi a hidakat a népszerű platformjai, mint az Outlook, Salesforce, Dynamics 365 CRM Online, SAP és még a Twitter is, és a blokklánc szolgáltatásai között. Az ötlet az, hogy a Microsoft ügyfelek adatai ezekről a platformokról a felhőre migrálnak majd onnan át a blokkláncra.

Hogy miért hasznos ez a kapcsolat? A blokkláncok egyik nagy előnye a felhőalapú környezetben mint az Azure is, hogy több cégtől halmoz fel adatokat szabványosítottan és skálázhatóan. A blokklánc segítségével egy adat-kincsesbányát halmoz a Microsoft, ami az adatbányászoknak korlátlan számú és típusú betekintést és elemzési lehetőséget biztosít.

A vállalat ezért is egyre gyorsuló ütemben integrálja a Microsoft Flow és Logic Apps eszközeit, melyek több ezer applikációhoz kapcsolódnak, az Azure Blockchain Workbench-re, amit még májusban indított útjára a cég.

A big data evolúció része, magyarázta Matt Kernel az Azure vezérigazgatója a Coindesknek. A blokklánc megjelenése előtt a felhő lehetővé tette egy vállalat részlegének, hogy kitörjenek az adat-elszigeteltségből és változatos adathalmazokon tudjanak együtt dolgozni és azt gépi tanulással és mesterséges intelligenciával még tovább javítsák is.

“A blokklánc lehetőséget ad a következő lépésre – lehetővé teszi egy monolit, autentikus adathalmaz megosztását a felek között. Ez már most javítja a tranzakciók lebonyolítását. Szerintünk ez fog lezajlani az adatelemzés területén is.”

Sokan úgy tekintenek az adatra, különösen a nagy adathalmazokra, mint a bolygó legértékesebb ‘ásványkincse’. Ahogy egyre erősödik a verseny az adatelemző cégek között, úgy próbálják minél strukturáltabban szervezni, hogy azokon mesterséges intelligencia algoritmusokat futtathassanak.

Kernel szerint, mindez a rendezetlen és elszigetelten kezelt adat integrálása és megosztása exponenciális változások előszelét jelenthetik:

“Még a legelszántabb versenytársak is egyezségre tudnak jutni és kölcsönös előnyt kovácsolhatnak a rendszerből és új bevételi csatornákat aknázhatnak ki.”

Egy ilyen Azure példa, ahol összekapcsolja és kiegyensúlyozza a komponenseket egy nagy és összetett gyártási környezetben, az Insurwave, ami leegyszerűsíti a sós vízi szállítmányok biztosítását a Maersknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük