Már majdnem 100 cég csatlakozott az IBM blokklánc hálózatához

Eddig 94 vállalat csatlakozott az IBM logisztikai megoldásokat kínáló blokklánc hálózatához.

Majdnem 100 cég csatlakozott az IBM blokklánc hálózatához ezidáig

A Maersk szállítmányozási cég Reutersen megjelent sajtóközlemény szerint már 94 vállalat csatlakozott az IBM blokklánc platformjához hivatalosan, mely különböző logisztikai megoldásokat kínál nagyvállalatoknak. A technológia használatával csökken a papírmunka és a folyamatok dokumentációs igénye, emellett pedig a kommunikáció is hatékonyabbá válik.

A közleményben szereplő közel 100 vállalat nagy része logisztikával, vámkezeléssel és kikötői szolgáltatásokkal foglalkozik – mindegyik az áruszállításban tevékenykedik tehát. A szállítmányozási iparágban a konténerek 50-es évekbeli feltalálása óta csekély innováció történt. A nemzetközi kereskedelem területén azonban évről évre több a papírmunka és a bürokrácia, mely egyre jobban nehezíti a cégek életét. Erre nyújthat megoldást az IBM platformja. A logisztika ma már ugyanis sokkal több, mint A-ból B-be szállítása egy terméknek.

Maersk és az IBM blokklánca

A sajtóközleményben a Maersk kitért arra, hogy szeretnének mindent kihozni az IBM blokklánc platformjából, amit csak lehet, mellyel új lehetőséget teremthetnek a világkereskedelemben. A szállítmányozással foglalkozó cég az IBM infrastruktúráját felhasználva nyújt logisztikai szolgáltatásokat a legkülönbözőbb vállalatoknak a világon.

Ez nem az első alkalom, hogy a Maersk az IBM-mel dolgozik együtt. Már 2016 januárjában létrehoztak egy közös céget, acélból, hogy egy „globális szállítási ökoszisztémát” alakítsanak majd ki a jövőben. Most pedig már nem csak a Maersk dolgozik együtt az IBM blokklánc hálózatával, de más cégeket is erre bíztatnak.

A platform sikeressége ugyanis nagyban múlik azon, hogy minél több iparági szereplőt meg tudjanak győzni a csatlakozásról. A logisztikai hálózat még egyelőre tesztüzemben fut, várhatóan az év végére lesz teljes mértékben alkalmas az élő bevetésre. A TradeLens néven futó IBM blokklánc hálózat az árukhoz kapcsolódó dokumentációt rögzíti a teljesen ellátási láncon keresztül.

Több, mint 4 billió dollár összértékű árut szállítanak évente a nemzetközi kereskedelmi forgalomban. Ezeknek a termékeknek a 80%-a a hajókon keresztül jut el a végfelhasználókhoz. A csatlakozó cégek számát tekintve úgy tűnik tehát jó úton halad a technológia a széleskörű elterjedés területén, ugyanis az igény a vállalati szektorból ezek szerint megvan.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.