Mik állnak a milliós kriptovaluta tranzakciós díjak mögött

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A felhasználók kriptovalutát a blokkláncon keresztül bárhová a világba képesek küldeni. Azonban ennek a nagyfokú szabadságnak is ára van, mégpedig a tranzakciós költségek. Egy tranzakció feldolgozása hosszabb ideig is tarthat, attól függ, hogy milyen blokklánc technológia van mögötte. Néhány kriptotárca és platform megadja felhasználóinak azt a lehetőséget is, hogy kiválasszák milyen tranzakciós díjak mellett akarják végrehajtani az utalást. A magasabb díjak általában gyorsabb tranzakció feldolgozást biztosítanak.

Az évek során azonban történtek malőrök. Néhány felhasználó ugyanis rossz mezőben adta meg a coinok vagy a tokenek értékét, amely elszállt költségekhez vezetett. Tipikus esete, amikor a felhasználó 12 BTC-t akar küldeni 0.01 BTC költség mellett. A tranzakció során pedig véletlenül a költség mezőbe írja a 12 BTC-t, és 0.01 BTC-t küld 12 BTC költség mellett.
De hasonló költséges bakik előfordultak már a Bitcoin mellett az Ethereum esetében is. Itt van néhány tanulságos sztori.

money tree

1000 dollár naponta egy éven keresztül Etherben

2019 februárjában egy iparági szereplő hibázott, és véletlenül 2.730 ETH-t díjat fizetett három Ethereum alapú tranzakcióért. A küldő 420, 210 és 2100 ETH-t fizetett egyenként a tranzakciókért. Az akkori Ethereum árfolyam alapján ez 365.800 dollárt jelentett, azaz 1000 dollárt naponta egy éven keresztül.

Szerencsére a küldőn megkegyelmezett a SparkPool, ugyanis ez a bányásztársaság állt a tranzakció másik oldalán, és elengedte ezt a nagy díjat. “Köszönöm szépen SparkPool és a bányászaidnak, hogy segítettek minimalizálni a veszteségemet,” írta ekkor a küldő a blokklánc üzenet részeként. “Cserébe a 2100 ETH felét odaadjuk a bányászoknak az integritásuk elismeréséül.” Ekkor tehát a hibázó tranzaktáló fél és a bányászok is jól jártak. Ha ez a felhasználó ma ugyanezt a hibát követné el, akkor az Ether 1850 dolláros árfolyamán számítva ma 5 millió dollárt bukna vele.

További Ethereum hibák milliós bukásokkal

2020 nyarán a hírekben három Ethereum tranzakció jelent meg, amelyekért akkori árfolyamon számítva összesen 5 millió dolláros díjat számoltak fel. Valaki 0.55 ETH-t küldött, azaz nagyjából 123 dollárt, amiért 2.6 millió dolláros gas díjat számoltak fel.

Rögtön ezután a brutál költségű tranzakció után két újabb tranzakció zajlott le. Valaki más szintén 2.6 millió dolláros díjat kapott 350 ETH küldéséért. Egy másik felhasználó pedig 3.221 ETH-t küldött, amelyért majdnem ugyanennyi gas díjat számoltak fel, 2.310 ETH-t pontosan. Mind a három tranzakció 2020 június 10-én és 11-én ment végbe.
Ez a saga azonban nemcsak emberi hiba következménye volt. Iparági elemzők vizsgálata kimutatta, hogy a harmadik tranzakció, amely során 2.310 ETH-t kalkuláltak ki 3.221 ETH küldéséért, az áldozat tárcája ellen indított rosszindulatú támadás eredménye volt.

Azonban az előző két többmilliós gas díj magyarázat nélkül maradt. A teóriák szerint okozhatta szimplán egy emberi hiba, de lehetett hacker által indított fenyegetés következménye, de akár egy Ponzi séma során elvesztett pénz is. Mai árfolyamon ez a három tranzakció költsége túllépi a 43 millió dollárt.

Mi az a csomagolt token és mi a működésének lényege

A DeFi is kockázattal jár és magas tranzakciós díjakkal

A tavalyi év elhozta a decentralizált pénzügy berobbanását is, rengetegen hatalmasat profitot kaszáltak, de becsúszott itt is néhány fiaskó. A DeFi is nagyon közel került ahhoz, hogy lufiként pukkanjon ki. Ugyanis elszállt árfolyamok, gyanús projektaktivitások és más drámai események kísérték végig az egész évet. Hamar a DeFi-t is a magas tranzakciós díjak jellemezték főleg az Ethereum blokklánc miatt.

Egy felhasználó pedig igencsak pórul járt egy Uniswap-en bonyolított kereskedés során. Az Uniswap a DeFi szektor egyik legnépszerűbb kriptotőzsdéje. 2020 novemberében egy kereskedő véletlenül rossz helyre gépelte be a gas díjat a MetaMask tárcában, és sikerült neki egy 120 dolláros kereskedést lebonyolítani 9.500 dolláros gas díj mellett.

A Redditen osztotta meg balszerencséjét a kereskedő. “Azt gondoltam, hogy ilyen dolog csak másvalakivel történhet meg, de én hibáztam egy nagyot. A Metamask nem töltötte fel automatikusan a Gas Limit mezőt a díjjal, ezért a tranzakció sikertelen lett. Ekkor döntöttem, hogy a következő tranzakcióban én manuálisan írom be,” magyarázta a felhasználó. “Ahelyett hogy a Gas Limit mezőbe gépeltem volna be a 200.000 mennyiséget, én a Gas Price mezőbe írtam be. Ennek hatására 200.000 GWEI-t fizettem a tranzakcióért, és egyúttal tönkretettem az életemet.”

A Bitcoin tranzakciók szerencsére nem ilyen drágák

Voltak tehát nagy baklövések az Ethereum tranzakciós díjak körül, de más kriptoszereplők sem úszták meg. Egy nagyon fájdalmos tranzakció bukkant fel tavaly decemberben a Bitcoin blokkláncán. A blokklánc adatok azt mutatták, hogy a valaki 0.00005 BTC-t küldött, amiért 3.49 BTC-t fizetett. Ez a díj többszázszor több volt mint egy normál Bitcoin tranzakció esetében.

A TradingView adatai alapján a Bitcoin ára akkor valahol 22.700 és 24.200 dollár közötti árfolyamsávban mozgott. Ezzel számolva a tranzakció díja 79.000 dollár volt. Ha ma történne ugyanez az eset, akkor a tranzakció költsége már körülbelül 170.000 dollár lenne.

Egy nagyon hasonló tranzakció bukkant fel tavaly november 18-án a Bitcoin blokkláncon. Ebben az esetben valaki 2.66 BTC-t költött arra, hogy körülbelül 0.01 BTC-t utaljon. Az akkori árfolyam alapján a küldő körülbelül 45.000 dollárt fizetett költségként, ez mai árfolyamon már 130.000 dollár lenne.

A legtöbb ilyen abszurd tranzakciós díj valószínűleg emberi hiba vagy figyelmetlenség következménye. A sietség és hanyagság ilyen költséges hibákhoz vezethet. Nagyon fontos tehát az oktatás, ugyanis a tudás hiánya a kriptotárcák és tranzakciók használatáról fájdalmas következményekkel járhat.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.