Milyen szaga van a világűrnek?

Köztudott, hogy a vákuumban nem hallunk hangokat, de vajon igaz ez a többi érzékünkre is? Az Apollo űrhajósai szerint például a holdpornak olyan a szaga, mint az égett puskapornak miután az a Föld légkörével érintkezik. A bűz annyira megihletett néhány élelmes vállalkozót, hogy egy Kickstarter projekt keretében szintetizálni szeretnék a szagot és azt parfümként értékesíteni.

A puskapor szagot, amit az Apollo legénysége érzékelhetett, feltételezhetően az oxigén érzékeny holdpor elemeknek tudható be miután az oxidálódni kezd a légkörbe jutva. Miután a holdpor minták földet értek, a puskapor szag rég elpárolgott, mert az oxidáció percek alatt végbe ment. Az űrhajósok még a vákuumkapszulába helyezett holdpornál se tudták megakadályozni az oxidációt, mert az vélhetően nem szigetelt rendesen. Nos, ezt a szagot szeretné majd visszaadni az “Eau de Luna” parfüm, bár inkább az űrhajósok szagmemóriájára hagyatkozva, sem mint egy tudományos elemzés eredményére.

Mint egy férfi öltöző orbitális pályán

A holdpor szagát tehát légkörünkbe lépve már nagyjából ismerjük, de mi a helyzet más illatokkal az űrben? A NASA asztronautája, Jerry Linenger úgy írta le az orosz MIR űrállomás légzsilipében keletkezett szagot miután visszatért űrsétáiról, mint egy “megkülönböztethető, égett-száraz szag”, hasonlóan a holdpor szaghoz. Más MIR-lakók ezzel teljesen eltérően jellemzik az űrbéli bukét.

Egy űrállomáson nem lehet ablakot kinyitni egy kis extra szellőztetés érdekében, szóval az űrállomások moduljainak állandó személyzete miatt a szagok tükrözték a legénység által becipelt szagokat, illatokat és bűzöket. Beszámolók szerint az élettartama végén a MIR penész- és gombafertőzéssel volt fertőzött, és 2019-ben hasonló aggodalmak merültek fel az ISS kapcsán is. Azt mondják, hogy a súlytalanság folyadék-kiszorító hatása hátrányosan befolyásolja az emberi szaglást, ami talán még szerencsés koincidenciának is tekinthető egy űrállomás legénysége esetében.

További érdekességek: