Már a Nemzetközi Űrállomáson is ott figyel a Bitcoin hálózat egy darabja

Csütörtökön lőtték fel azt a rakétát, aminek 2600 kilós rakományában ott figyelt az az 1 kilós Bitcoin hálózati node (csomópont), ami egyben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) első működő bitcoin tárcáját is jelenti.

A manővert a SpaceChain cég finanszírozta, aminek célja, hogy orbitális pályán keringő blockchain infrastruktúrát építsen ki. Az ISS állomás jogilag nem esik egyetlen földi nemzet joghatósága alá és mellette védve van a fizikai támadásoktól is.

A SpaceChain állítása szerint így lehet növelni a kriptovaluta tranzakciók megbízhatóságát és ‘atombiztossá’ tenni a tranzakciók célba érését. A Bitcoin blockchainje már az űrtárca és node nélkül is a az egyik legbiztonságosabb és egyben 99.9999% megbízhatóságú hálózat köszönhetően decentralizáltságából adódó előnyének. Erre a robusztusságra dobott rá még egy lapáttal a SpaceChain.

Az ISS node egy apró, de fontos feladatot fog ellátni egy éven keresztül biztosítva a több aláírásos tranzakciókat, nyilatkozta Zee Zheng, a SpaceChain CEO-ja.

A SpaceChain multialáírásos node-ja

A 23 fős cége közel egy évet készült a kilövésre és a node fejlesztéssel azt viszont nem publikálta, hogy pontosan mennyibe is került a fellövés. Ugyanakkor hozzátette, Kínából már kilőttek két hasonló szállítmányt az űrállomásra, a mostani azonban nagyban különbözik a korábbiaktól.

“Meglehetősen trükkös,” nyilatkozta Zheng. “Nincs bevált űrbéli körülmények között tesztelt hardver, szóval a saját szoftverünk installálásához komoly változtatásokat kellett végrehajtanunk.”

Az űrtárca fejlesztése egy dolog, de azt kompatibilissé tenni az ISS-el merőben más. A SpaceChain open-source protokollját a NASA-nak kellett kalibrálnia és átalakítani ahhoz, hogy passzoljon a Nemzetközi Űrállomás egyedi csatlakozási architektúrájához.

Zheng elmondta, hogy a projektben sokat segített Jeff Garzik, aki egyike a Bitcoin legkorábbi fejlesztőinek, ő fejlesztette az ISS kompatibilis tárcaszoftvert. Garzik már jó ideje érdeklődik az űrből továbbított bitcoin tranzakciók iránt, körülbelül 5 évvel ezelőtt volt egy fórumbejegyzése a bitcointalk.org portálon a témával kapcsolatban.

Az új wallet a SpaceChain korábbi tárcáitól függetlenül működik de kompatibilis a korábbi verziókkal. A hibája az űrből sugárzott tranzakcióknak a lassúságban lesz, amit Zheng előnyként könyvel el mint hátrány. A BTC tranzakciók átlagban 10 percenként kerülnek végrehajtásra, az ISS node-on keresztül órákat is igénybe vehet. Ez azonban nem baj, véli Zheng ugyanis szerinte egy kriptotőzsde hack esetén földi körülmények között percek alatt ki tudják üríteni a tőzsde tárcát, ám ha a tranzakciók órákat vesznek igényben, akkor a tőzsdék még időben felléphetnek a hackerek ellen. Zheng szerint pontosan emiatt érdeklődésre tarthat számot az ISS node a tőzsdék és walletek körében.

A SpaceChain végső terve, hogy több tucatnyi mini-műhold fellövésével egy olyan blockchain node hálózatot építsen ki, melyek egymással kommunikálva számos blockchain platformnak helyet adnak, fejleszteni és tranzaktálni lehet rajtuk.

A következő két kilövést szintén másfél éven belül várható, ezúttal egy indiai bázisról.

Érdekelhet:

(Forrás: CoinDesk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük