Minden üzenetváltásunkat látják a Facebook munkatársai, bárki életét tönkretehetik

Mindent láthattak, elolvashatták minden egyes Facebookon küldött üzeneteinket, és ha akarták volna, belerondíthattak volna a „nagyok” életébe is, következmények nélkül – derült ki a Facebook egykori alkalmazottja megdöbbentő bejelentéséből.

Még csak néhány napja, hogy a Facebook egykori alkalmazottja, Frances Haugen nyilvánosság elé állt. Ő volt az, aki titkos dokumentumokon keresztül bebizonyította a kényes tényt, hogy a közösségi óriás a profitot tekinti elsődleges prioritásának felhasználói védelmével szemben. Megjegyzései elég komoly figyelmet kaptak a médiában, és az is meglehet, hogy a Facebook hírnevén is sokáig gyógyuló sebet ejthet a kiszivárgott információ – főleg, hogy Haugen már az amerikai szenátus előtt is tanúskodott, hogy alátámassza állítását.

Következmények nélkül

Most pedig egy újabb bombát dobtak le a közösségi óriásra Shawn Speagle személyében, aki tartalommoderátorként dolgozott a Facebooknál. A férfi Patrick Bet-David podcastjában tett néhány megdöbbentő megjegyzést arról, mi lapult meg a Facebook működésének hátterében. Elmondása szerint az összes moderátornak lehetősége volt arra, hogy felügyelet nélkül olvassák a felhasználók közvetlen üzenetváltásait. Már csak a gondolat is félelmetes, hogy bizony minden egyes gondolatunkat nyomon tudták követni, és következmények nélkül bármit el tudtak olvasni egy-két gombnyomással. Ugyan „általánosságban voltak megszorítások arra vonatkozóan, hogy a munkavállalók mit láthatnak, de ahol ő dolgozott, ott semmiféle korlátozás nem volt”. Tehát ha akarta, megnézhette volna akár egy magasabb rangú személy beszélgetéseit is anélkül, hogy ő arról egyáltalán tudott volna.

Egyelőre még nem tisztázott, mi lesz a következménye Speagle bejelentésének, de az biztos, hogy a Zuckerberg-birodalom egy percig sem fogja szó nélkül hagyni, hogy újra belerondítsanak a már amúgy is fél lábon álló óriás jövőjébe. A nagy Facebook-leállást követően ugyanis egymás után próbálja menteni a még menthetőt, és az már csak hab a tortán, hogy nemrégiben végérvényesen kitiltotta oldaláról egy fejlesztőjét, mert hasznos eszközt adott a felhasználók kezébe. Titkos részletek, spekulációk, felnagyított vagy éppen háttérbe szorított adatok így vagy úgy, érdemes sokkal körültekintőbben viselkednünk a közösségi média terében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük