Minél többet tud valaki a bitcoinról, annál optimistább vele kapcsolatban

Nehéz heteket, hónapokat élünk meg, hiszen a bitcoin árfolyama már egy ideje egy helyben toporog, ami miatt sok kriptokereskedő borúsnak látja a kriptovaluták piacát. Rengetegen eladták a digitális eszközeiket és épp nyalogatják sebeiket az utóbbi időben szerzett veszteségeik nyomán. Mások viszont optimistán gondolnak a vezető kriptopénzre és általában véve az egész kriptopiacra. Na, de miért tudtak ilyen pozitívak maradni? 

A Block egy bitcoinnal kapcsolatos felmérést készített nemrég, amelyből kiderült, hogy az optimista személyek nagyobb tudásszinttel rendelkeznek a kriptovalutákkal kapcsolatban.

A digitális fizetési vállalat felmérése szerint minél magasabbra értékelték a válaszadók saját kriptovaluta tudásszintjüket, annál optimistábbak a bitcoin (BTC) jövőjét illetően.

A Block januárban több mint 9500 embert kérdezett meg Amerikából, Európából, Ázsiából és Afrikából. A közzétett felmérés összefüggést mutatott ki az optimizmus és a vásárlás valószínűsége között, és az eredményt nagyban befolyásolja az, milyen tudásszinttel rendelkezik az adott befektető.

Azok közül, akik úgy azonosították magukat, mint akiknek a kriptóval kapcsolatos ismereteik közepes vagy profi szintűek, 41% mondta, hogy nagyon valószínű, hogy a következő 12 hónapban bitcoint vásárol, míg a csekély ismerettel rendelkezők mindössze 7,9%-a.

Annak ellenére, hogy a magasabb jövedelműek valamivel optimistábbak a bitcoin jövőjét illetően, az alacsonyabb jövedelműek közül Nigéria, India, Vietnam és Argentína jelentette a legtöbb optimista egyént.

Úgy tűnik, hogy az oktatás és a népszerűsítés az elfogadás kulcsa, mivel a bitcoin pánikszerű eladása (a válaszadók 51%-a) mögött az ismeretek hiánya állt. A második leggyakrabban említett ok a lopás potenciális kockázata (32%) volt, a harmadik helyen pedig az a vélekedés állt, hogy a BTC árfolyama túlságosan volatilis (30%).

Az alacsonyabb jövedelmű országok látják a hasznosságot

A jelentés részletezi, hogy az alacsonyabb jövedelműek valóban napi szinten használják a bitcoint, több mint 40%-uk válaszolta, hogy leginkább pénzküldésre vagy áruvásárlásra.

Ehhez képest a magasabb jövedelműek a bitcoint pénzkereseti eszköznek (50%) vagy befektetési portfólió diverzifikálására (30%) tartják.

A Block arról is beszámolt, hogy a magas inflációs rátával rendelkező országok és azok között, akik azt válaszolták, hogy a bitcoin “védelmet jelent az inflációval szemben”, erős korreláció áll fenn: az argentin válaszadók 45%-a vett emiatt bitcoint, ami a legmagasabb arány az összes ország közül.

Argentínában egyébként az infláció már elérte a 60%-ot, emiatt pedig rengetegen fordultak a bitcoinhoz, mint menedékeszközhöz.