A Minergate bányásztársaság

Na, akkor álljunk neki kriptopénzt bányászni! Ma a Minergate bányász tárnáiban fogjuk csapatni a csákányokat. Számomra teljesen új ez a társaság, de elég sokféle kriptopénzt lehet vele tolni, úgyhogy próbáljuk is ki! Korábbi cikkekben írtunk arról, hogy milyen hardverekkel érdemes nekiállni bitcoin, illetve altcoin bányászatnak. A mai részben lépésről lépésre le fogom írni, hogy mit is művelek, így talán az újonnan beszállók is kedvet kapnak majd, és könnyebb lesz bekapcsolódni.

Mi is az a Minergate bányász platform?

A Minergate egy olyan bányásztársaság (mining pool), ami támogatja az úgynevezett merged mining-ot. Vagyis ez egy olyan pool, ahol párhuzamosan több olyan kriptopénzt is bányászhatsz, amelyek ugyanazon algoritmuson alapulnak. Például választhatod fő bányászott kriptopénznek a monero-t (XMR), míg mellékesen bányászol egy kis fantomcoin-t (FCN) vagy digitalnote-ot (XDN) is. A merged miningról bővebben a Minergate blogján olvashatsz. Elég sokféle kriptopénzt támogatnak. Van bitcoin (BTC), litecoin (LTC), ethereum (ETH), és zcash (ZEC, de quazarcoin-t (QCN) vagy az említett fantomcoin-t is bányászhatunk vele. A leírás szerint jelenleg összesen 10 féle kriptopénz támogatott.

Regisztráció

Ezzel érdemes kezdeni. A honlap jobb felső részén “Signup” gomb segítségével 1 perc alatt elintézhető, csak egy email cím és egy erősebb jelszó szükséges. A regisztráció után az oldal egyből át is dob a “Downloads”, vagyis a letöltések fülre. Itt láthatjuk, hogy többféle bányásszal is kedveskedik nekünk az oldal. Vannak GUI és Console bányászaik, Windows, Linux, és még macOS oprendszerhez is. Én Windows 7 64 bit-es oprendszert használok, ezért ehhez fogok kipróbálni egy GUI-s és egy konzolos bányászt. A regisztrációt követően a “Profile” fülön módosíthatjuk az adatainkat, illetve újakat is megadhatunk, illetve állíthatunk be 2 lépcsős verifikációt.

GUI miner

Windows 7, vagy annál újabb operációs rendszer támogatott. Válasszuk ki a számunkra megfelelő verziót (32 vagy 64 bites operációs rendszer). A “Get It” gombra rákattintva letöltjük. A telepítőben a szokásos “next, next, next, finish” eljárással már fent is van a GUI bányász. És csak 35,5 MB az egész. A bányász már indul is. Kéri az email címünket, hát adjuk meg neki. Start. Gratulálnak nekünk, és azt ígérik, hogy automatikusan azt a kriptopénzt fogjuk majd bányászni, amit az utóbbi órában a leginkább megérte. Ezt nekem nem sikerült kitalálni. A gombra kattintva nem történik semmi. A videokártyámon a ventik nem pörögtek fel, a bányászás ikon alatt egyik kriptopénzre sem kezdte el számolni a hash-rátám. Szóval nekem erre még rá kell jönni. A GUI egyébként letisztult és egyszerűen használható. Fedezzük fel egy kicsit. A felső menük alatt 4 ikont találhatunk.

A Benchmark

Bár ez csak harmadik az ikonok sorában, vegyük ezt előre. A kis chip alakú ikonra kattintva a program felméri a videokártyánk képességeit, és mint egy varázsgömb, megjósolja nekünk, hogy mennyi kriptopénzt fogunk keresni bányászattal. Ez eltarthat néhány percig, majd közli is velünk az eredményt. A PC-m segítségével 25 USD értékű extra profitot termelhetek évente. Hát ez igazán nagyszerűen hangzik, lehet, hogy új videokártyát kellene vennem (o.O)? A Minergate bányász FAQ-ban, vagyis a gyakran ismételt kérdések közt rátaláltam a benchmarkolásra. Itt azt írják, hogy egy nagyon komplex algoritmus alapján végzik, és figyelembe veszik a gépem teljesítményét, a kriptopénzek árfolyamának múltbéli alakulásait, a pillanatnyi értéküket, bányászati nehézségeket (difficulty), és egyéb paramétereket.

Minergate bányász GUI Benchmark

A plecsnik

A negyedik ikon, a csillag alakú alatt láthatjuk a plecsnijeinket. Mindenféle tevékenységért lehet plecsniket szerezni, például a “Smart mining – okosbányászat” aktiválásáért, a menürendszerben a logfile megnyitásáért, vagy egyszerűen csak azért, mert egész nap bőgettük ezerrel a bányászatot. Nekem kb. egy óra használat után már hét plecsnim is volt. Egyébként tetszik az ötlet, mert így lehet versengeni egymás közt, és mindenki feljebb szeretne kúszni a ranglétrán. Ezt a módszert alkalmazza számos kriptopénz kaszinó is, és a játékosok zabálják. Ők meg a számítógépes játékokból vették át a dolgot. Ami bevált a játékokban és a kaszinóban, miért ne válhatna be a bányászatban? Ráadásul ha jelvényeket szerzünk, és ez által legyőzünk egy, a Minergate bányász által számunkra kinézett ellenfelet, jutalmat kaphatunk.

Minergate GUI plecsnik

A bányászat

Most térjünk a lényegi részre. A második ikon a bányászaté. Válasszunk ki egy kriptopénzt, A GPU mining részben a legördülő menü segítségével állítsuk be a bányászat intenzitását, és nyomjunk a startra. És már bányászunk is. Én most kiválasztottam a dash-t, és 4-es intenzitással bányászok vele. Pár perc elteltével a Minergate bányász honlapján is láthatóvá válik a hash-rátám.

Minergate bányász
Minergate GUI dash bányászat

A Minergate oldalán a Dashboard menüre kattintva láthatjuk az oldalon bányászható kriptopénzek listáját, és a hozzájuk tartozó egyéni (bal oldalt), és pool szintű (jobb oldalt) információkat. A dash-nál maradva, a hashrátám az adott időpillanatban 378 H/s. Egy munkással, vagyis 1 GPU-val bányászok a bányásztársaságnál.

Minergate bányász Dashboard – dashcoin

Az “Unconfirmed” egyenlegem az a mennyiség, amit kibányásztam, de a Minergate szerverei még nem hagyták jóvá. Ezzel nincs semmi teendő, automatikusan történik. Mivel csak most kezdtem el bányászni, a teljes (“Total”) egyenlegem is ugyanannyi. A jóváhagyás ideje függ a hashrátától, minél magasabb, annál gyorsabb. A FAQ szerint pár perc, vagy akár pár nap is lehet. A poolban két féle jutalmazási metódus közül választhatunk, PPLNS (“Pay Per Last N Shares”), vagy PPS (“Pay Per Share”). Ezek különböző módon számítják ki a részesedésünket a bányászatból. A PPLNS-t választva a részesedésünk mértéke kis részben függ a szerencsétől is, így rövidebb időtávon fluktuálhat a profitunk. PPS-nél nincs szerencse tényező, viszont a részesedésünk hosszútávon alacsonyabb. A FAQ azt ajánlja, hogy hosszú távú bányászat esetén válasszuk a PPLNS jutalmazási metódust. Egyébként a Minergate oldalán a FAQ-ban, “About Minergate\What do the numbers in the dashboard mean” szekció alatt részletes leírást kapunk minden számról. A minimális kivehető összeg 0.01 dash, amit a “Withdraw” gombra kattintva érhetünk el. A minimális kivehető összeg kriptopénzenként eltérő.

Felhő alapú bányászat

A Minergate támogat bitcoin felhő bányászatot is. Ezt a főoldalon a “Cloud Mining” menüpontban érhetjük el. Ebben az esetben nincs szükségünk bányászgépre. Egyszerűen csak megvásároljuk magunknak a kívánt hash teljesítményt, és felvesszük érte a jutalmat. A minimum vásárolható teljesítmény 20 GH/s, ami jelenleg 0.0016936 BTC-be kerül. Ezen kívül fizetnünk kell napi karbantartási díjat is, ami napi 0.0066 USD-ba, vagyis kevesebb, mint 2 forintba kerül. A vásárlást követő napon el is kezdenek nekünk bányászni. Bővebb információ szintén a FAQ-ban.

Console bányász

A GUI bányászt eléggé kiveséztük, most próbáljuk ki a Minergate oldaláról letölthető Console bányászt is. Ezt az oldal tetején lévő menüsorban, a “Downloads” alatt, a “Console miners” fül alatt találjuk. A GUI bányászhoz hasonlóan többféle operációs rendszert, és verziót támogat, én ebből is a Windows 7, 64-biteset töltöttem le. Hajtsuk végre a következő lépéseket:

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

 • Kapunk egy MinerGate-cli-4.04-win64.zip fájlt, ezt tömörítsük ki.
 • Indítsunk el egy parancssort, ezt Windows 7-ben pl. úgy tehetjük meg, hogy a Windows gombra kattintunk, majd beírjuk, hogy cmd. A listában legfelül meg fog jelenni a cmd (command prompt – parancssor). Kattintsunk rá.
 • A command prompt alapból a saját felhasználód mappájában áll. Innen el kell navigálnunk a kitömörített console miner mappájába.
  • Ha a bányászt egy másik meghajtóra telepítetted, pl D:\-re, akkor D: paranccsal meghajtót válthatsz.
  • Ezt követően írd be a console miner elérési útvonalát, pl így: cd MinerGate-cli-4.04-win64  (feltéve, hogy az a D:\MinerGate-cli-4.04-win64 elérési útvonalon található).
 • Indítst el a bányászt a következő paranccsal: minergate-cli -user YOUR-EMAIL -bcn 2 -fcn+dsh 2
  • Itt a YOUR-EMAIL részt azzal az email címmel kell helyettesíteni, amivel regisztráltál az oldalra.
  • Ezzel a beállítással BCN, FCN és DSH kriptopénzeket fogunk bányászni. Ez egy FAQ példa, természetesen lecserélhető más coinokra is.
Bányászat Console-os bányásszal

A FAQ-ban is találhatsz információkat a console bányászatról persze nem árt egy kis angol nyelvtudás hozzá.

Nekem összességében bejött a Minergate. Nagyon felhasználóbarát, mind a GUI, mind a Console bányász könnyen használható. Elég jó a FAQ, nagyjából minden szükséges információt megtaláltam benne. A plecsnik gyűjtése is jó móka, bár az előnyét ebben a pár napban még nem tudtam kihasználni. Érdemes felfedezni az oldalt, mert a fent leírtakon kívül még sok egyéb hasznos funkciót is kínál. Van többnyelvű chat, vannak naprakész grafikonok, kalkulátorok, és egy jó kis blogjuk is. Egyedül a “smart mining” funkció nem jött át, de az is lehet, hogy nem voltam elég körültekintő. Mindenképp adjatok neki egy próbát ;).

Richard

"Wanna go back to 2008"

5 megjegyzés a “A Minergate bányásztársaság” cikkhez

 • Szia Richard
  Beregisztráltam ide a Minergate-re. Ez az első próbálkozásom a bányászattal eddig két géppel 4 GPU-val SETI-t számoltattam, gondoltam megpróbálom ezt, hátha hoz valamit a konyhára. Nem hoz 🙁 még csak nem is csurran cseppen! Olvastam egy előző cikkedet (http://www.bitcoinbazis.hu/altcoin-banyaszat-videokartyaval), az egyik kommentben írod te egy R9 290-el próbáltad 25-30 MH/s sebességgel. Nos végignyomkodtam a windowsos telepítőt, el is indult, a 4 kártya dolgozik is, de a 3db R9 280X és 1db R9 290 kártya 9.9 MH/s-al hasít. Csak az ethereumra indítottam rá mindet.
  Szerinted ez reális?

  Povi

  Válasz
  • Szia Povi,

   Szerintem a 9.9 MH/s kevés. Szerintem próbáld ki a http://www.bitcoinbazis.hu/altcoin-banyaszat-videokartyaval cikkben leírt genoil minerrel is.
   Amikkel én próbálkoznék:
   – Tesztelés csak 1 db videokártyával, mondjuk az R9 290-es kártyával. Ez nekem genoil minerrel, a cikkben leírt beállításokkal 25-30 MH/s-el dolgozott.
   – Ezt összehasonlítanám a minergate-en elért hashrate-el, szintén egy videokártyával.
   – Beállításokon próbálnék állítani. Nézz utána neten, hogy a bányász szoftverhez és videokártyákhoz amiket használsz, milyen beállításokat javasolnak mások.

   Üdv,
   Richard

   Üdv,
   Richárd

   Válasz
 • Szia Richard
  Mi a különbség a konzolos bányászás és a GUI bányászás között ? Valamelyik többet hoz vagy hatékonyabb vagy könnyebb stb. Mi alapján válasszak a kettő között ?

  üdv Tibor

  Válasz
  • Szia Tibor,

   Konzolos bányászás alatt értsd: Ilyen esetben általában készítesz (vagy letöltesz és átírsz) egy .bat fájlt. Amikor elkezdesz bányászni egy cmd ablakot fogsz látni, ahol mindenféle bányászattal kapcsolatos info fog pörögni. Ez nem túl felhasználóbarát. Ezért manapság már készítenek GUI-val (grafikus felhasználói felülettel) ellátott bányászokat is. Nem hoz többet, nem tudsz vele hatékonyabban bányászni, de könnyebben használható.

   Üdv,
   Richárd

   Válasz
 • Szia!
  Vírusnak jelzi, karanténba helyezte..
  Titokban felhasználja az erőforrásaimat és másnak is bányászik esetleg??
  Üdv!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.