A Minergate bányásztársaság

Na, akkor álljunk neki kriptopénzt bányászni! Ma a Minergate bányász tárnáiban fogjuk csapatni a csákányokat. Számomra teljesen új ez a társaság, de elég sokféle kriptopénzt lehet vele tolni, úgyhogy próbáljuk is ki! Korábbi cikkekben írtunk arról, hogy milyen hardverekkel érdemes nekiállni bitcoin, illetve altcoin bányászatnak. A mai részben lépésről lépésre le fogom írni, hogy mit is művelek, így talán az újonnan beszállók is kedvet kapnak majd, és könnyebb lesz bekapcsolódni.

Mi is az a Minergate bányász platform?

A Minergate egy olyan bányásztársaság (mining pool), ami támogatja az úgynevezett merged mining-ot. Vagyis ez egy olyan pool, ahol párhuzamosan több olyan kriptopénzt is bányászhatsz, amelyek ugyanazon algoritmuson alapulnak. Például választhatod fő bányászott kriptopénznek a monero-t (XMR), míg mellékesen bányászol egy kis fantomcoin-t (FCN) vagy digitalnote-ot (XDN) is. A merged miningról bővebben a Minergate blogján olvashatsz. Elég sokféle kriptopénzt támogatnak. Van bitcoin (BTC), litecoin (LTC), ethereum (ETH), és zcash (ZEC, de quazarcoin-t (QCN) vagy az említett fantomcoin-t is bányászhatunk vele. A leírás szerint jelenleg összesen 10 féle kriptopénz támogatott.

Regisztráció

Ezzel érdemes kezdeni. A honlap jobb felső részén “Signup” gomb segítségével 1 perc alatt elintézhető, csak egy email cím és egy erősebb jelszó szükséges. A regisztráció után az oldal egyből át is dob a “Downloads”, vagyis a letöltések fülre. Itt láthatjuk, hogy többféle bányásszal is kedveskedik nekünk az oldal. Vannak GUI és Console bányászaik, Windows, Linux, és még macOS oprendszerhez is. Én Windows 7 64 bit-es oprendszert használok, ezért ehhez fogok kipróbálni egy GUI-s és egy konzolos bányászt. A regisztrációt követően a “Profile” fülön módosíthatjuk az adatainkat, illetve újakat is megadhatunk, illetve állíthatunk be 2 lépcsős verifikációt.

GUI miner

Windows 7, vagy annál újabb operációs rendszer támogatott. Válasszuk ki a számunkra megfelelő verziót (32 vagy 64 bites operációs rendszer). A “Get It” gombra rákattintva letöltjük. A telepítőben a szokásos “next, next, next, finish” eljárással már fent is van a GUI bányász. És csak 35,5 MB az egész. A bányász már indul is. Kéri az email címünket, hát adjuk meg neki. Start. Gratulálnak nekünk, és azt ígérik, hogy automatikusan azt a kriptopénzt fogjuk majd bányászni, amit az utóbbi órában a leginkább megérte. Ezt nekem nem sikerült kitalálni. A gombra kattintva nem történik semmi. A videokártyámon a ventik nem pörögtek fel, a bányászás ikon alatt egyik kriptopénzre sem kezdte el számolni a hash-rátám. Szóval nekem erre még rá kell jönni. A GUI egyébként letisztult és egyszerűen használható. Fedezzük fel egy kicsit. A felső menük alatt 4 ikont találhatunk.

A Benchmark

Bár ez csak harmadik az ikonok sorában, vegyük ezt előre. A kis chip alakú ikonra kattintva a program felméri a videokártyánk képességeit, és mint egy varázsgömb, megjósolja nekünk, hogy mennyi kriptopénzt fogunk keresni bányászattal. Ez eltarthat néhány percig, majd közli is velünk az eredményt. A PC-m segítségével 25 USD értékű extra profitot termelhetek évente. Hát ez igazán nagyszerűen hangzik, lehet, hogy új videokártyát kellene vennem (o.O)? A Minergate bányász FAQ-ban, vagyis a gyakran ismételt kérdések közt rátaláltam a benchmarkolásra. Itt azt írják, hogy egy nagyon komplex algoritmus alapján végzik, és figyelembe veszik a gépem teljesítményét, a kriptopénzek árfolyamának múltbéli alakulásait, a pillanatnyi értéküket, bányászati nehézségeket (difficulty), és egyéb paramétereket.

Minergate bányász GUI Benchmark

A plecsnik

A negyedik ikon, a csillag alakú alatt láthatjuk a plecsnijeinket. Mindenféle tevékenységért lehet plecsniket szerezni, például a “Smart mining – okosbányászat” aktiválásáért, a menürendszerben a logfile megnyitásáért, vagy egyszerűen csak azért, mert egész nap bőgettük ezerrel a bányászatot. Nekem kb. egy óra használat után már hét plecsnim is volt. Egyébként tetszik az ötlet, mert így lehet versengeni egymás közt, és mindenki feljebb szeretne kúszni a ranglétrán. Ezt a módszert alkalmazza számos kriptopénz kaszinó is, és a játékosok zabálják. Ők meg a számítógépes játékokból vették át a dolgot. Ami bevált a játékokban és a kaszinóban, miért ne válhatna be a bányászatban? Ráadásul ha jelvényeket szerzünk, és ez által legyőzünk egy, a Minergate bányász által számunkra kinézett ellenfelet, jutalmat kaphatunk.

Minergate GUI plecsnik

A bányászat

Most térjünk a lényegi részre. A második ikon a bányászaté. Válasszunk ki egy kriptopénzt, A GPU mining részben a legördülő menü segítségével állítsuk be a bányászat intenzitását, és nyomjunk a startra. És már bányászunk is. Én most kiválasztottam a dash-t, és 4-es intenzitással bányászok vele. Pár perc elteltével a Minergate bányász honlapján is láthatóvá válik a hash-rátám.

Minergate bányász
Minergate GUI dash bányászat

A Minergate oldalán a Dashboard menüre kattintva láthatjuk az oldalon bányászható kriptopénzek listáját, és a hozzájuk tartozó egyéni (bal oldalt), és pool szintű (jobb oldalt) információkat. A dash-nál maradva, a hashrátám az adott időpillanatban 378 H/s. Egy munkással, vagyis 1 GPU-val bányászok a bányásztársaságnál.

Minergate bányász Dashboard – dashcoin

Az “Unconfirmed” egyenlegem az a mennyiség, amit kibányásztam, de a Minergate szerverei még nem hagyták jóvá. Ezzel nincs semmi teendő, automatikusan történik. Mivel csak most kezdtem el bányászni, a teljes (“Total”) egyenlegem is ugyanannyi. A jóváhagyás ideje függ a hashrátától, minél magasabb, annál gyorsabb. A FAQ szerint pár perc, vagy akár pár nap is lehet. A poolban két féle jutalmazási metódus közül választhatunk, PPLNS (“Pay Per Last N Shares”), vagy PPS (“Pay Per Share”). Ezek különböző módon számítják ki a részesedésünket a bányászatból. A PPLNS-t választva a részesedésünk mértéke kis részben függ a szerencsétől is, így rövidebb időtávon fluktuálhat a profitunk. PPS-nél nincs szerencse tényező, viszont a részesedésünk hosszútávon alacsonyabb. A FAQ azt ajánlja, hogy hosszú távú bányászat esetén válasszuk a PPLNS jutalmazási metódust. Egyébként a Minergate oldalán a FAQ-ban, “About Minergate\What do the numbers in the dashboard mean” szekció alatt részletes leírást kapunk minden számról. A minimális kivehető összeg 0.01 dash, amit a “Withdraw” gombra kattintva érhetünk el. A minimális kivehető összeg kriptopénzenként eltérő.

Felhő alapú bányászat

A Minergate támogat bitcoin felhő bányászatot is. Ezt a főoldalon a “Cloud Mining” menüpontban érhetjük el. Ebben az esetben nincs szükségünk bányászgépre. Egyszerűen csak megvásároljuk magunknak a kívánt hash teljesítményt, és felvesszük érte a jutalmat. A minimum vásárolható teljesítmény 20 GH/s, ami jelenleg 0.0016936 BTC-be kerül. Ezen kívül fizetnünk kell napi karbantartási díjat is, ami napi 0.0066 USD-ba, vagyis kevesebb, mint 2 forintba kerül. A vásárlást követő napon el is kezdenek nekünk bányászni. Bővebb információ szintén a FAQ-ban.

Console bányász

A GUI bányászt eléggé kiveséztük, most próbáljuk ki a Minergate oldaláról letölthető Console bányászt is. Ezt az oldal tetején lévő menüsorban, a “Downloads” alatt, a “Console miners” fül alatt találjuk. A GUI bányászhoz hasonlóan többféle operációs rendszert, és verziót támogat, én ebből is a Windows 7, 64-biteset töltöttem le. Hajtsuk végre a következő lépéseket:

 • Kapunk egy MinerGate-cli-4.04-win64.zip fájlt, ezt tömörítsük ki.
 • Indítsunk el egy parancssort, ezt Windows 7-ben pl. úgy tehetjük meg, hogy a Windows gombra kattintunk, majd beírjuk, hogy cmd. A listában legfelül meg fog jelenni a cmd (command prompt – parancssor). Kattintsunk rá.
 • A command prompt alapból a saját felhasználód mappájában áll. Innen el kell navigálnunk a kitömörített console miner mappájába.
  • Ha a bányászt egy másik meghajtóra telepítetted, pl D:\-re, akkor D: paranccsal meghajtót válthatsz.
  • Ezt követően írd be a console miner elérési útvonalát, pl így: cd MinerGate-cli-4.04-win64  (feltéve, hogy az a D:\MinerGate-cli-4.04-win64 elérési útvonalon található).
 • Indítst el a bányászt a következő paranccsal: minergate-cli -user YOUR-EMAIL -bcn 2 -fcn+dsh 2
  • Itt a YOUR-EMAIL részt azzal az email címmel kell helyettesíteni, amivel regisztráltál az oldalra.
  • Ezzel a beállítással BCN, FCN és DSH kriptopénzeket fogunk bányászni. Ez egy FAQ példa, természetesen lecserélhető más coinokra is.
Bányászat Console-os bányásszal

A FAQ-ban is találhatsz információkat a console bányászatról persze nem árt egy kis angol nyelvtudás hozzá.

Nekem összességében bejött a Minergate. Nagyon felhasználóbarát, mind a GUI, mind a Console bányász könnyen használható. Elég jó a FAQ, nagyjából minden szükséges információt megtaláltam benne. A plecsnik gyűjtése is jó móka, bár az előnyét ebben a pár napban még nem tudtam kihasználni. Érdemes felfedezni az oldalt, mert a fent leírtakon kívül még sok egyéb hasznos funkciót is kínál. Van többnyelvű chat, vannak naprakész grafikonok, kalkulátorok, és egy jó kis blogjuk is. Egyedül a “smart mining” funkció nem jött át, de az is lehet, hogy nem voltam elég körültekintő. Mindenképp adjatok neki egy próbát ;).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük