Mire számíthatnak a bányászok az Ethereum merge után?

Hová mennek az ETH bányászai, ha már nem tudnak bányászni az Ethereum hálózatán? Ez most a milliárd dolláros kérdés.

Folyamatosan folynak a találgatások arról, hogy a bányászok vajon átállnak-e az Ethereum Classicra az ETH merge után. Azonban a poolok véleménye megoszlik, hogy mi fog történni, ha megszűnik a PoW modell az Ethereum blokkláncán.

Élet az Ethereum merge után

Ha minden a tervek szerint halad, az úgynevezett Merge eseményére szeptember végén megtörténik. Ezzel pedig teljessé válik az Ethereum átállása a proof-of-work (PoW) konszenzusos mechanizmusról a proof-of-stake (PoS) blokkláncra. Bár ez már régóta várt esemény az Ethereum világában, arra még mindig nincs konkrét válasz, mit lépnek a több milliárd dollár értékű bányászati vállalkozások, ha már nem folytathatják tovább a munkát a blokkláncon. A bányászhardver ugyanis adott. A jelentős befektetést pedig senki sem szeretné csak úgy az egyik napról a másikra kidobni.

Az egyik lehetőség, amit a bányász poolok megoldásként látnak, hogy a drága és nagy teljesítményű speciális számítógépeket átirányítsák az Ethereum Classic hálózatára. Ez a hálózat, még 2016-os hard forkból alakult ki, miután 60 millió dollárt loptak el egy decentralizált autonóm szervezettől (DAO). Akkor az Ethereum két láncra szakadt. Az új lánc az Ethereum nevet vette fel, úgy kezelte az esetet, mintha a DAO feltörése meg sem történt volna. Az eredeti verzió pedig Ethereum Classic néven folytatódott tovább.

A 2016-os esethez hasonlóan most is felmerült a bányászokban, hogy egy új blokkláncot hoznak létre majd.

Különböző fokú aggodalmak uralják a piacot

A bányászok különféle megközelítésekkel próbálnak alkalmazkodni az Ethereum merge után kialakult állapotokhoz.

Az AntPool, a Bitmain bányászati óriáshoz kapcsolódó bányász ​​pool például a múlt hónapban bejelentette, hogy 10 millió dollárt fektetett be az Ethereum Classic fejlesztésébe és alkalmazásaiba. Az Ethermine, a legnagyobb Ethereum bányászat farm bejelentette az EtherMine Staking béta verzióját staking pool szolgáltatás. Aztán pletykák keringtek arról is, hogy az Ethereum bányászai hard forkra készülnek, vagy radikálisan megváltoztatják a hálózatot, tiltakozásul a merge ellen. De annak a valószínűsége, hogy ez megtörténik és sikeres is lesz, egyelőre nem sok az elemzők szerint.

A Luxor Technology bányászati ​​szoftverek szolgáltatója szintén befektetéseket eszközölt az Ethereum bányászatba, annak ellenére, hogy a konszenzusos mechanizmus változása hamarosan megszűnik. A Luxor összeállított egy PoW érdekképviseleti csoportot is, amelynek célja a blokklánc megtartása ezen a konszenzusos mechanizmuson. Ethan Vera, a Luxor társalapítója és operatív igazgatója a CoinDesknek nyilatkozott a csoportról.

Vera elmondta, hogy a csoport a PoS-re való átállás miatti aggodalmak miatt jött létre.

“Ami igazán aggodalomra ad okot az az, hogy még nem tesztelték eléggé a PoS-átállást. Így a sikertelen összeolvadás esélye egyáltalán nem nulla. Ez nagyon aggasztó azok számára, akik időt és pénzt fektettek az Ethereumba az évek során” – mondta Vera.

Dollármilliárdok forognak most kockán

Dollármilliárdok forognak kockán. Az Ethereum Foundation, a hálózati fejlesztést felügyelő nonprofit szervezet túl gyorsan halad a PoS-ra való átállásban, ami óriási kockázatot jelent a bányászok és az ETH tulajdonosok számára – tette hozzá Vera.  Bár Vera azt mondta, hogy szerinte az Ethereumot a PoW rendszer szolgálja a legjobban, ha a PoS-ra való áttérés sikeres lesz, akkor cége örülni fog az ökoszisztéma sikerének. Azaz továbbra is támogatni fogja azt.

Jó alternatíva az Ethereum Classic?

A Hive Blockchain, az első nyilvánosan kereskedett bányász társaság, szintén megosztotta az aggodalmait az Ethereum merge utáni korszak kapcsán. Arra a kérdésre, hogy az Ethereum Classic értékesebbé válik-e a bányászok számára, Aydin Kilic, a Hive elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy ez több dologtól is függ.

„Jelenleg a decentralizált pénzügyi projektek körülbelül 95%-a az Ethereum blokkláncon található. Ha az NFT és a DeFi fejlesztők rájönnek, hogy a biztonságos, proof-of-work blokklánc jobb teret a projektjeikhez, akkor azt várjuk, hogy az Ethereum Classic blokkláncon az alkalmazások száma növekedni fog.” – mondta Kilic.

Hozzátette, hogy úgy hiszik, hogy van belső értéke egy széles körben decentralizált proof-of-work érmének ami rendelkezik az Ethereum rugalmasságával.

Nagy kérdés tehát, hogy az Ethereum Classic nyer-e az Ethereum merge után létrejövő piacon. Az egyetlen közös szál az, hogy a bányászok azt akarják, hogy az Ethereum sikeres legyen, függetlenül attól, hogy milyen konszenzusos mechanizmust használnak. Bár úgy tűnik, jobban szeretik, ha mégis inkább a PoW-mechanizmuson marad a hálózat.

Ráadásul azért hozzá kell tenni, hogy az Ethereum Classic mellett van még egy sor ugyanolyan PoW algoritmus alapú altcoin, amit ugyanazokkal a bányászgépekkel használni lehet.