Befolyásos kínai bányászok forkolnák az Ethereumot a Merge előtt

Chandler Guo, a befolyásos kínai bitcoin-bányász szerint az Ethereum proof-of-work (PoW) konszenzusról proof-of-stake-re (PoS) állítása után is elérhető lesz a bányászható ether (ETH), miután az információi szerint egyes bányászok az Ethereum forkjára készülnek. Az úgynevezett Merge szeptember 19-én aktiválódhat, hacsak nem tolják ki újra pár héttel, hónappal az ETH fejlesztői a PoS átállást.

Guo szerint mindenesetre az Ethereum proof-of-work (PoW) verziója már a Merge előtt elérhető lesz. Róla annyit kell tudni, hogy az egyik meghatározó alakja a kínai kriptobányász közösségnek, mintegy 30 ezer követője van Twitteren és már napok óta egy állítólagos PoW alapú ETH 2.0 promóciójával van tele a közösségi fala. Sőt, egy megosztása alapján a Bitfinex technológiai igazgatója is támogatja az ETH PoW változatának fennmaradását.

A pletykák szerint szerepe volt az Ethereum Classic korai napjaiban is, ami szintén egy Ethereum hard fork során jött létre még 2016-ban és kisebb reneszánszot él miután az elmúlt hét napban +50%-ot ment az árfolyama.

Az ETC árfolyam emelkedés hatására megindultak a bányászok (köztük a magyar garázsbányászok is) és a hálózat teljes számítási teljesítményét (hashráta) ~28 terahash per másodpercre tornázták fel az egy héttel ezelőtti 23 TH/mp-ről. A hashráta emelkedésben az is közrejátszik, hogy a Bitmain hardvergyártó Antpool nevű bányászpoolja is elkezdett mozgolódni és 10 millió dolláros tőkeinjekciót ígért az ETC ökoszisztémába. Ez konkrétan kutatás+fejlesztést és applikációk fejlesztését jelentené a felhasználóbázis növelése érdekében.

Ezen túl az Ethereum Classicról nem sok jót írhatunk az elmúlt években, a hálózat többször vált 51%-os támadás áldozatává és az aktivitása se eget rengető. Talán a két pozitívuma, hogy hű maradt az Ethereum blokklánc eredeti koncepciójához és hogy a Grayscale is felvette az intézményieknek ajánlott alapjai közé.