MIT konferenciára kapott meghívót a magyar Wasabi Wallet csapata

Meghívták a Wasabi Wallet csapatát a nagy presztízsű MIT egyetem idei Bitcoin konferenciájára. A tálca alkotói nem kevesebb célt űztek ki maguk elé mint, hogy a bitcoint a készpénz egyik legfontosabb tulajdonságával ruházzák fel.

A Wasabi a bitcoin egyik alapvető hibájára talált megoldást

A bitcoint sokan azért nem tartják valódi fizetőeszköznek, mert nem rendelkezik a pénz egyik sarkalatos tulajdonságával, a helyettesíthetőséggel (fungibility). A tulajdonság azért fontos, mert segítségével vagyunk képesek például egy 100 forintost egy másik 100 forintosra cserélni. A kizárólag digitális formában rendelkezésre álló bitcoinokkal egyelőre még nem ilyen egyszerű végrehajtani, mivel minden egyes tranzakció (váltás) egyedi hozzárendelt paraméterekkel rendelkezik. A Bitcoin blokkláncán az adott bitcoin érmének a teljes tranzakciós története visszaolvasható.

A 100 forintos példára visszatérve ez olyan lenne, mintha az összes 100 forintosra rá lenne vésve a korábbi tulajdonosa neve. A bitcoin esetében a helyettesíthetőség hiánya nem feltétlen jelenti azt, hogy két BTC nem cserélhető ki egymással, de mivel mindenki látja egy adott érme előtörténetét, ezért egyes felhasználók dönthetnek úgy, hogy elutasítják az adott érméket. Másrészt, ha elköltésre kerül sor, senki se szeretné azt, hogy látható legyen a tranzakció előtörténete és hogy mennyi Bitcoint őriz a tárcájában.

A Wasabi Wallet csapata balról: Lucas Onteviero, Harmat Bálint, Hajdú Gergely és Ficsor Ádám

A Wasabi Walleten nem csak bitcoint lehet tárolni, de a CoinJoin technológia használatával a tranzakciótörténetet is el lehet a szolgáltatásukkal rejteni. Ezt a technológiát eddig még senkinek sem sikerült implementálnia, leszámítva a Wasabi csapatát. Az elismerés pedig nem marad el, mert az MIT konferenciáján befektetőknek és nagynevű fejlesztőknek prezentálhatják egyedi megoldásukat.

Az MIT Bitcoin Expo 2019-et már sorozatban hatodszor rendezik meg. A hallgatók és a blokklánc-hívők által életre hívott kezdeményezés elsődleges célja a kriptovaluták ismeretének terjesztése és a kétnapos technológiai inkubátorház során a legfrissebb ötleteket, projekteket, trendeket, programokat és vállalatokat tudják kielemezni, tanulmányozni, finanszírozni és továbbfejleszteni a résztvevők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük