Mit tartogat a jövő 2020-ban a blokklánc-technológia számára?

2019-ben már egyértelműen láthatóak voltak azok a trendek, amelyek az elkövetkező éveket meghatározzák majd a kriptovaluták és a blokklánc-technológia világában és ezek a trendek azt is megmutatták, hogy a szabályozók, a kormányok elkezdték megérteni a kriptovaluták és a blokklánc-technológia közötti különbségeket, mind szabályozási, mind felhasználási oldalról.

A blokkláncok világát 2020-ban alapvetően két trend fogja meghatározni, egyrészt a szabályozók által összerakott stratégiák és szabályok, másrészt a kormányok belépése ebbe a világba még több forrással és még több tervvel. És a tervek alatt tényleg komoly projektekre kell gondolni, hiszen mondjuk egy magyar okmányirodai ügyintézésre átültetve, elképzelhető, hogy egyes állami ügyintézésekben blokklánc-technológia segítségével kell majd információt szolgáltatni – valószínűleg ez elsőként nem hazánkban fog megvalósulni, de egyes országok már nagyon közel állnak ehhez, ahogy az is nyilvánvaló vált, hogy a központi bankok számára a saját kriptovaluta megalkotása is egyre inkább prioritássá válik.

És ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a kriptovaluták egyre inkább előretörnek olyan, az emberek számára tényleg közel álló platformokon is, mint az online kaszinók vagy éppen az online sportfogadás, akkor látható, hogy előbb-utóbb annak az életében is megjelenik ez a technológia, akinek eddig nem is volt erről fogalma. És lehet, hogy sokan észre sem fogják majd venni, hogy az adott fogadásuk vagy éppen dokumentumuk kitöltése már egy új módszert fog a háttérben használni.

Helen Disney, a blokklánc-technológiák népszerűsítésért küzdő angol Unblocked Events alapítója szerint 2020-ban a koronavírus okozta fennakadások ellenére tovább fog folytatódni a technológia előretörése, főleg a “blockchain számára legnagyobb lehetőséget jelentő fejlődő országokban“, hiszen itt bőven van erre támogatás, tekintve, hogy nincs is olyan régi rendszer, amit ki kellene váltani, plusz új piacok lehetőségét is fel lehet ezzel tárni. Mindenesetre azért ne gondoljuk azt, hogy év végére komoly rendszerek fognak kiépülni, hiszen az állami szféra és a magánszektor is egyaránt a biztonságra és a biztos megtérülésre játszik, azaz apró lépésenként fognak előrehaladni, ráadásul most ezek a kezdeményezések valószínűleg háttérbe is szorulnak a világgazdaság megingása okán.

Először tehát apróbb projektek, termékek megjelenésére kell számítanunk az államtól és és az olyan óriásoktól is, mint az IBM, a Twitter, vagy a Facebook, hiába hangzottak el 2019-ben olyan hangzatos ígéretek, miszerint majd egy központi bank által kezelt digitális valutával fogják kiváltani az amerikai dollárt. Az év elején voltak megbeszélések hat ország központi bankjai között egy saját kriptovaluta kibocsátásáról, de ez még mindenhol csak kezdeti szakaszban jár, tehát 2020-ban csak a folyamat lassú folytatódására kell számítanunk, igazán nagy durranás még biztos nem jön.

A Quadre vezérigazgatójának, Nick Williamsonnak még az év elején volt egy nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy 2020-ban arra kell számítanunk, hogy “a blokklánc-technológia önmagában már nem érdekes hír“, ami lefordítva azt jelenti, hogy eljött az értékteremtés és a termékek megszületésének ideje, hiszen az, hogy kevesebbet hallunk komoly tenderekről, nem jelenti azt, hogy nem zajlik a háttérben komoly munka. Példának okárt már 2019-ben volt arról szó Németországban, hogy a digitális személyazonosság biztosításához és még hatékonyabb kezeléséhez a blokklánc-technológiával indult el egy komoly munka és most még mindig úgy tűnik, hogy az év végére elindulhat egy pilot-projekt, amiben állampolgárok útlevelét és személyigazolványát kezelnék blockchain technológia segítségével.

És ha ez megvalósul, akkor biztos, hogy átszakad a gát, hiszen már tavaly is érezhető volt, hogy egy igazán nagy durranás lenne az, ami a blokklánc-technológiát behozná a mindennapokba és amennyire a trendek szerint a kormányzatok előbb-utóbb egyre mélyebbre ásnak ebben a szektorban, egyre inkább eljön ez az idő is. Az R3 technológiai igazgatója, Richard Gendal Brown pontosan ugyanezt mondta még 2019-ben, miszerint a blockchain most már tényleg “a bevezetés kapujában áll“, így 2020-ban a koronavírus utáni időszakban felgyorsult sebességgel kell számítanunk valóban megvalósuló projektekre és termékekre. Főleg, hogy sok szakértő szerint a blokklánc-technológia pont tökéletes lenne az ilyen és hasonló járványok nyomonkövetésére, az egészségügyi rendszer és helyzet megfigyelésére, szóval előbb-utóbb eljön annak a nagy durranásnak az ideje.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük