Itt van a kriptósok Twitter alternatívája, de vajon miben különbözik?

A mainstream sajtóban ugyan nem, de azért elég sok helyen komoly figyelmet kapott a nemrégiben megjelent Nostr nevű közösségi platform. Amióta Elon Musk megvásárolta a Twittert, elég egyértelművé vált, hogy nem fog igazából semmi nagyon változni a csiripelős oldalon a szólásszabadság ügyében. Így az alternatív közösségi oldalak népszerűsége tovább növekszik, főleg a decentralizáltaké. Mert amikor úgy volt, hogy rengetegen elhagyják a Twittert, sokan a Mastodont választották (volna), de igazából ott is a szerverüzemeltető kezében vagyunk.

A Nostr nagy előnyei a Twitterrel szemben

A Nostr nem egy új platform, még 2020 végén készítette egy fiatjaf néven futó fejlesztő. A fő célja az volt, hogy a Twitteren és Mastodonon jelentkező problémákat megoldja. Mert a Mastodon esetében is a szerverüzemeltető kezében vagyunk, még akkor is, ha  saját szervert indítanánk. Hiszen más szerverüzemeltetők simán letilthatják a mi szerverünket. A Nostr esetén a fő különbség az, hogy itt nincs felhasználónevünk, amit a szerverüzemeltető birtokol. Mindenkinek van egy nyilvános/privát kulcspárja és ez kezeli ezt a funkciót. Aztán ott vannak az ún. események. Ezek olyan alapvető objektumok, amelyeket a felhasználók és a közvetítő szerverek használnak az üzenetek továbbításánál.

A felhasználók eseményeket küldenek a szerverekre, azok indexálják őket, majd más felhasználók elkérhetik a nekik szóló eseményeket a szerverektől. Minden eseményben ott van a készítő nyilvános kulcsa, az időbélyegző, a típus, a tartalom és egy aláírás az esemény készítőjétől. És ami a legfontosabb, van az eseményben egy azonosító is, ami olyasmi, mint a TXID egy bitcoin tranzakció esetén. Ez garantálja, hogy tényleg a nyilvános kulcs birtokosa készítette az üzenetet és tényleg nem módosították az első elkészítése után. Az eredeti koncepcióhoz képest már elég sokat bővült az “események” rendszere. Vannak már ugyanis titkosított eseménytípusok, vagy éppen helyettesíthető eseménytípusok, ahol az eredeti eseményt az eredeti készítő egy újjal helyettesítheti.

ott vannak a “múlékony események”, amelyeket bárki megkaphat, aki feliratkozik a készítőre, de a közvetítő szerverek nem tárolják őket. Egyfajta live stream. És az eseményekben lehet tagelni is, azaz egy specifikus közvetítő szerverre posztolt tartalomban lehet hivatkozni egy másik közvetítő szerverre posztolt tartalomra. Az egész koncepció alapvetően egy általános séma üzenetek küldésére kiküszöbölve néhány problémás dolgot, ami a Twitternél vagy a Mastodonnál jelen van. A közvetítő szerverek üzemeltetése is elég általános keretben működik, saját magunk is üzemeltethetünk ilyet, hogy a saját posztjainkat közvetítsük, de lehetnek szerverek hatalmas mennyiségű üzenetet kiszolgálva. Egyszerű, nyitott keretrendszer, ahol garantált, hogy a felhasználók gond nélkül kommunikálhatnak egymással.