Mitől ilyen unalmas most a kriptopiac?

A kriptopiac jelenlegi stagnáló, már-már unalmas helyzete az emberek érdeklődésének lankadását jelzi. A Google Trends adatai szerint a “crypto” szót tartalmazó Google-keresések egészen a 2020-as szintre estek vissza. A jelenlegi szint 17 pontot jelent a 2021 májusában elért 100 referenciaponthoz képest.

Az adatokból megfigyelhető, hogy a keresések jelentős csökkenése a Terra Luna ökoszisztéma összeomlása óta indult meg. A tavaly novemberben bekövetkezett FTX csőd hatására az érdeklődés kicsit megugrott, de később ez is abbamaradt.

Az érdeklődés visszaesésére azért is került sor, mert a Bitcoin immár 10 hete stabilan 28 000 dollár körül mozog. Ezt az ármozgást, amelyet a Galaxy Digital vezérigazgatója, Mike Novogratz nemrégiben “bágyadt”-ként jellemzett, az intézményi izgalom hiánya okozza.

Guy Turner, közismert nevén a “Coin Bureau Guy”, egy június 4-i Twitter-bejegyzésében felvetette, hogy az érdeklődés csökkenése egybeesik a tőzsdék alacsonyabb kereskedési volumenével is, amely állítása szerint a múlt hónapban 32 hónapos mélypontot ért el.

A félelem és kapzsiság (Fear and Greed) indexe, amelyet a piaci hangulat elemzésének érdekében alkottak meg, szintén unalmat jelez a kriptopiacon. Az indexen a 0 érték jelenti az extrém félelmet, a 100-as értékkel pedig az extrém kapzsiságot jelölik. Az 50-es érték esetén a piaci hangulat teljesen semleges. A jelenlegi érték 53.

fear and greed

Az érdeklődés azonban nem csökkent a kripto minden területén

Érdekes módon, az általános kripto-keresésektől eltérően, a decentralizált pénzügyek (DeFi) iránt érdeklődők száma növekedni látszik. A “memecoin” keresések pedig egyenesen csúcsot értek el az idei év májusi hónapjában. Az ország, ahonnan a legtöbb kriptoval kapcsolatos keresés, illetve lekérdezés történt: Nigéria. A spektrum túlsó végén pedig a dél-amerikai országok állnak.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a “legújabb technológiai hóbort”, a mesterséges intelligencia (AI) jelentős riválisává vált a kriptovalutáknak ebből a szempontból. Az MI körüli hype és izgalom, valamint a technológiával kapcsolatos rengeteg újdonság és érdekesség elvonta a figyelmet a kriptókról.