Mi jelent a félelem és kapzsiság index?

A CNNMoney alkotta meg eredetileg a félelem és kapzsiság (Fear and Greed) indexet annak érdekében, hogy elemezni tudják a piaci hangulatot a tőzsde- és kötvénypiacokon.

A kriptovaluta félelem és kapzsiság index ehhez hasonlóan különféle trendeket és piaci mutatószámokat elemez abból a célból, hogy meghatározza, hogy a piaci szereplőket milyen érzések, különösen a félelem és/vagy kapzsiság vezérli. Az indexen a 0 érték extrém félelmet jelent, a 100 értékkel pedig az extrém kapzsiságot jelölik. Az 50-es érték esetén a piaci hangulat teljesen semleges.

Ha a piacot erős félelem uralja, akkor az annak a jele, hogy a kriptovaluták alul vannak értékelve. A túl erős félelem ugyanis ahhoz vezethet, hogy pánik tör ki, és mindenki próbál megszabadulni a coinjaitól. A félelem azonban nem jelenti azt, hogy a piacot most hosszabb távon a medve uralja. Inkább arra kell gondolni, hogy a rövid- és középtávon jellemzi ez a hangulat a piacot.

A kapzsiság pont a félelem ellentéte. Ha befektető és a kereskedő túlságosan kapzsi, akkor fennáll a lehetősége a kriptovaluták túlértékeltségének, ami akár lufihoz is vezethet. Képzeld el azt a szituációt, hogy a FOMO (fear of missing out – félnek, hogy lemaradnak) arra ösztönzi a befektetőket, hogy pumpálják a piacot, amely túlértékeli a Bitcoin árát. Ekkor a túl nagy kapzsiság nagyon nagy kereslethez vezethet, így mesterségesen inflálódik az eszközök ára.

Félelem és kapzsiság index

Hogyan működik a kriptós félelem és kapzsiság index?

Az Alternate.com mindennap egy új értéket kalkulál ki 0 és 100 között. 2021. júliusában a félelem és kapzsiság index csak Bitcoinhoz kapcsolódó információkat használ fel. Ennek oka, hogy a BTC szignifikáns korrelációban van a kriptopiac egészével, ami az árat és a piaci viselkedést illeti. A jövőbeli tervek között szerepel, hogy más nagyobb coinokat, például az Ethert és BNB-t is betegyék a kosárba.

Az index skáláján az alábbi kategóriák vannak jelen:

  • 0-24: Extrém félelem (narancssárga)
  • 25-49: Félelem (sárga)
  • 50-74: Kapzsiság (világos zöld)
  • 75-100: Extrém kapzsiság (zöld)

Az index a következő 5 különféle súlyozású piaci tényező alapján kalkulálja ki az értéket:

  1. Volatilitás (25%-os súly). A volatilitás méri a Bitcoin jelenlegi értékét az elmúlt 30 és 90 nap átlagos értékéhez képest. Az index volatilitás értéke lényegében a bizonytalanságot méri a piacon.
  2. Piaci momentum/volumen (25%-os súly). A Bitcoin jelenlegi kereskedési volumene és piaci momentuma van összehasonlítva az elmúlt 30 és 90 nap átlagos értékével. A konstans magas volumen azt jelzi, hogy pozitív magatartás vagy akár kapzsiság is jellemezheti a piacot.
  3. Közösségi média (15%-os súly). Ez a faktor azokat a Twitter hashtageket figyeli, ami a Bitcoinhoz kapcsolódnak, különösen az interakciós arányokat nézi. Tipikusan, az állandó és kivételesen magas interakciók száma a kapzsiságot jelentik.
  4. Bitcoin dominancia (10%-os súly). Ez az input a BTC dominanciáját méri a piacon. A megnövekedett piaci dominancia új befektetéseket jelent az eszközbe, és utalhat tőke átcsoportosításra más altcoinokból.
  5. Google Trends (10%-os súly). A Google Trends szerinti Bitcoinhoz kapcsolódó keresőszavak is jól mutatják a piaci hangulatot. Például a “Bitcoin átverés” keresőkifejezésre a keresés emelkedése inkább a piaci félelmeket erősíti.
  6. Felmérések eredménye (15%-os súly). Ezt az inputot egy ideje már nem veszi be az index kalkulációjába.

Miért előnyös a félelem és kapzsiság index használata?

A félelem és kapzsiság index egy nagyon értékes eszköz a piaci hangulat és annak változásainak a mérésére. A nagy kimozgások mindig egy lehetőséget kínálnak a befektetésre vagy akár egy exitre is. Így hamarabb lehet lépni még a piaci trendek felerősödése előtt. Jó példával szolgálnak a következő események az előző hónapokból.

Félelem és kapzsiság index

Az 1-es pont 2021. április 26-án jelzi azt a pontot, amikor az index értéke a 73-as pontról 27-re esett vissza. A 2-es pont május 12-én szintén egy zuhanást jelöl, amikor 68-ról 26-ra esett vissza. Ha összehasonlítjuk az indexnek ezt a két értékét, akkor láthatjuk, hogy milyen kriptopiaci eseményekhez kapcsolódik.

piaci kapitalizáció

Az 1-es pont szerint április 26-án a piaci kapitalizáció értéke 1.78 billió dollár volt, mielőtt elérte a csúcsot május 12-én, amikor 2.53 billió dollárra emelkedett. Ha ezt összehasonlítjuk az előző ábrán mutatott index értékével, akkor láthatjuk, hogy a kapzsiság hogyan fordult át félelemmé áprilisban, akkor a piaci kapitalizáció elérte a lokális minimumot. Ekkor a piaci hangulat ismét kapzsivá változott, elkezdtek bevásárolni a befektetők, és elérte a maximum értéket. Ekkor a piaci hangulatban ismét változás állt be, és a félelem erősödött fel ismét.

Ez a példa is jól mutatja, hogy az index egy nagyon hasznos eszköz a vételi lehetőségek felfedezésére, és azt is képes megmutatni, hogy mikor alakul ki eladási hullám a piacon. Az index jól visszaigazolja, hogy a te saját emocionális reakciód mennyire egyezik meg a piaci befektetők és kereskedők viselkedésével.

Felhasználható az index hosszú távú piaci előrejelzésekre is?

Ez az indikátor nem alkalmas a hosszabb távú kriptopiaci ciklusok előrejelzésére. Ugyanis egy bikapiaci vagy medvepiaci ciklus során több félelem és kapzsiság ciklus is végbemehet. Az index az aktív piaci kereskedőknek hasznos, viszont nem igazán javasolt az olyan befektetőknek, akik hosszú távon akarnak befektetni. Ehhez ugyanis más, a hosszabb távú piaci változásokat előrejelző indikátorokat is be kell vonni az értékelésbe.

Mint mindig, ebben az esetben is az a tanácsunk, hogy sose támaszkodj egy indikátorra, mindig vonj be többféle indexet is a befektetési vagy kereskedési döntés meghozatala előtt. Mindig alaposan vizsgáld meg a különféle piaci mutatószámokat mielőtt befektetnéd a pénzedet, és csak annyi pénzt fektess be, amennyit nem sajnálsz elveszteni.

Eredeti félelem és kapzsiság index a CNN oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük