MNB figyelmeztetés a kriptopénzek használatáról

Az MNB figyelmeztetés a kriptopénzek használatáról kedden jelent meg a sajtóban.

MNB figyelmeztetés

A Nemzeti Bank mint a pénzpiac felügyeleti szerve az alábbi közleményt adta ki a honlapján.

“MNB ismételten felhívja a befektetni vágyó fogyasztók figyelmét a szabályozatlan keretek között működő és a hatóságok által nem felügyelt virtuális fizetőeszközök kockázataira. Az úgynevezett cryptovaluták kibocsátói jellemzően a világhálón keresztül, intenzív marketing eszközökkel és magas hozamokat ígérve igyekeznek a rendszerbe újabb tájékozatlan felhasználókat beszervezni.”

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a kriptopénz használat veszéllyel jár, mert hiányoznak a megfelelő felügyeleti szervek. A figyelmeztetésben szerepel a Onecoin altcoin is. Az alternatív kriptopénz átverésről mi is írtunk már idén.

Csaló altcoinok

A csaló altcoinok egyre jobban terjednek a lelkes kezdő kriptopénz használók és olyan befektetők körében, akik a kriptográfiával vagy a digitális pénzek alap tulajdonságaival nincsenek tisztában. A Onecoin esetében sok figyelmeztető jel utal az átverésre, amit a tapasztalt kriptopénz használók rögtön kiszúrhatnak.

A Oncecoin altcoin nem nyílt forráskódú szoftvert használ, annak ellenére, hogy a fejlesztőcsapat ezt állítja. A kód sosem lett nyilvánossá téve sem a Githubon sem másik hasonló platformon. Feltehetőleg azért, mert így kiderülne a hibás kriptografikus kódolás a kriptopénz mögött.

Ami még fontosabb, hogy a Onecoin mögött nincs nyilvános főkönyv amin a tranzakciók nyomon követhetőek lennének. Máshol sem találhatóak meg, így nem teljesül a decentralizáció ami más kriptopénzeknek, mint például a Bitcoin és a Monero alapja.

Még kriptopénzként is nehéz definiálni a Onecoin altcoint, a kibogozhatatlan struktúrája és privát infrastruktúrája miatt ami nem használ nyílt blokkláncot. A Onecoin sokkal inkább egy MLM piramisjáték, a maga veszélyeivel. A hozamok ugyanis az új belépők befizetéseiből termelődnek.

A szándék jó

Az MNB figyelmeztetés egy másik fontos pontja, hogy sok csalás a felügyeleti rendszer hiányosságából adódik. Ez egy igen pontos észrevétel a kriptopénzek világáról, hiszen sok ország, köztük Magyarország sem alakította ki a szabályozási környezetet a digitális pénzek körül. A törvényalkotás azonban egyre sürgetőbbé válik, mert a kriptopénzek népszerűsége napról napra nő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük