OneCoin: miről ismerszik meg egy kriptopénz átverés?

Más pénzügyi területekhez hasonlóan rengeteg kriptopénz átverés is létezik. Hogyan ismerhetjük fel őket, és milyen jellemzők kongatják meg a vészharangot?

Sajnos már rengeteg piramisjátékot lelepleztek az elmúlt években, de a naiv emberek becsapására szakosodott csalók mindig találnak új módszert a pénzszerzésre. A kriptopénzek világa sem kivétel ez alól.

A BadBitcoin.org szerkesztői A-Z listába szedték a csaló honlapokat, és ez a lista már első látásra is sokkolóan hosszúra sikeredett. Külön segítséget nyújt a látogatók számára és könnyíti az átláthatóságot az, hogy minden bejegyzés mellett szerepel a listához adás dátuma is.

A csalók közül sokan átlátszó módon, minimális erőfeszítés nélkül próbálkoznak az átveréssel. Ezt viszonylag könnyű felismerni. Azonban rengeteg olyan példa létezik, amelyek kiforrott módszerrel, profi honlappal és (legalábbis látszólag) hiteles háttérre építve működnek.

Ennek a klasszikus piramisjátéknak a kriptopénzek világában az egyik legnagyobb visszhangot keltett példája a OneCoin.

Hogyan ismerhető fel egy kriptopénz átverés?

OneCoin kriptopénz átverés logójaA OneCoin esetében több olyan jelet is találunk, amely gyanakodásra adhat okot. Az első szembetűnő részlet, hogy a honlapon sem a tulajdonosi körről, sem a működtetőről nem találunk semmiféle információt.

A főoldalon Dr. Ruja Ignatova, az állítólagos alapító arcképe mellett a blogjára mutató linket találunk – ez alatt azonban csak egy „Coming soon” felirat várja az érdeklődőket. Állítólagos Oxford egyetemi diplomáját, korábbi állásait vagy egyéb tevékenységeit is homály fedi.

Azonban ennél is szembetűnőbb, hogy a saját honlapjukon kívül semmilyen hiteles információt nem találunk róluk. A OneCoin árfolyamot nem jegyzi egyik kriptotőzsde sem, de egyáltalán a blokklánc technikai részleteinek megtalálása is nehézkes. Természetesen a honlapjukon levő hangzatos állítások közül egyik valóságtartalma sem ellenőrizhető.OneCoin scam

A OneCoin ötféle csomagot kínál az induláshoz, kezdőtől profi kereskedőig más-más egyszeri belépési díjért cserébe. Aki itt még nem ráncolja a szemöldökét, az a következő részletnél biztosan fogja: az új tagok beszervezéséért, valamint a kezdőcsomag megvásárlásáért cserébe jutalékot, illetve tokeneket adnak cserébe. Ezeknek azonban csak egy bizonyos részéhez lehet azonnal hozzájutni, a többi egy virtuális számlán pihen.

Ezek az apró részletek sokak számára már árulkodnak a vállalkozás valós mivoltjáról, mégis érdemes minden esetben óvatosnak lenni.

Aki tehát elbizonytalanodik a potenciális befektetés megbízhatóságában, vagy nincs (még) tisztában a blokklánc technológiával és annak működésével, mindenképp alaposan járjon utána a vállalkozásnak. Hiszen habár a technológia még népszerűségének korai szakaszában van, máris rengeteg kriptopénz átverés nehezíti a hitelesség megőrzését.

One thought on “OneCoin: miről ismerszik meg egy kriptopénz átverés?

  • Annyira jó ilyet olvasni! Sajnos így is sok embert megvezet a OneCoin

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.