Módosítható blokklánc prototípusát fejleszti az Accenture

A professzionális szolgáltatásokkal és tanácsadással foglalkozó Accenture cég kifejlesztett egy olyan blokklánc prototípust, mely lehetővé teszi egy adminisztrátor számára a blokkok módosítását vagy akár törlését is.

A nyilatkozatuk szerint a cég létrehozott egy új képességgel rendelkező blokkláncot, amelyen egy vagy több adminisztrátor módosításokat tud végrehajtani. Blokkokat lehet hozzáadni és törölni anélkül, hogy a blokklánc megbomlana. A szabadalmat az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is levédette a cég és a fejlesztő Giuseppe Ateniese, a Stevens Technológiai Intézet professzora.

Az újfajta módosítható blokklánc nagy segítség lesz olyan különleges esetekben, mint az emberi hibák kijavítása vagy jogi és felügyeleti követelményeknek való megfelelés. Kezelhetővé teszi a károkozások kijavítását, mialatt megőrzi a fő kriptografikus funkciókat.

Az Accenture a prototípussal a banki, biztosítási és pénzpiacot célozza meg.

Igény a módosítható blokklánc iránt

Richard Lumb, az Accenture pénzügyi szolgáltatások igazgatója szerint a blokkláncok abszolút állandósága alapvetően egy csapda a beavatkozás nélküli főkönyvben, mint amilyen a Bitcoin és Ethereum blokklánc is. A legnagyobb előnye egyben hátránya is a blokklánc technológia alkalmazhatóságában. A decentralizált kriptopénz rendszerben egy ilyen rögzített könyvelés létfontosságú a felek közötti bizalom kiépítése miatt. De a pénzügyi intézmények számtalan kockázattal és felügyeleti követelménnyel néznek szembe, ahol az abszolút állandóság már inkább akadályként jelentkezik. A fejlesztés egyensúlyba akarja hozni a blokklánc technológia alapvető tulajdonságának megtartását és a vállalatok számára az alkalmazást.

Hash algoritmus módosítása

Úgy vélik a prototípus rendelkezik a szükséges tulajdonságokkal amit a felügyeleti szervek megkövetelnek ahhoz, hogy a hibák javíthatóak legyenek mielőtt a piacokon szétterjedve kárt okoznának. Az igazgató szerint a “fat finger” – elgépelésből adódó – hibákat is gyorsan orvosolni lehet.

Egy csavarás a blokkláncon

A blokklánc állandóságát a hash algoritmus módosításával oldják fel. A hash az a funkció a blokkláncon ami egy matematikai eljárás révén két blokkot egymáshoz kapcsol. A módosított változatban a központi adminisztrátor feloldhatja a megfelelő privát kulccsal a hozzáférést a blokkhoz, nyitva hagyva a szerkesztésre. Az új funkciója egy módosíthatatlan “sebet” is hagy majd a blokkon, így látható lesz, ha már egyszer módosították.

Az új módosítható blokklánc prototípusát jövőhéten mutatják be a nagyközönségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük