Monero használatára nyergeltek át az ISIS terroristái

  • 19
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A hírhedt terrorista szervezet, az ISIS állítólag leállt a bitcoin (BTC) használatával, és inkább a monerora (XRP) nyergel át.

Az izraeli blokklánc elemző cég, a Whitestream szerint az Iszlám Állam terrorszervezet megváltoztatta a kriptotárca címét, és mostantól csak és kizárólag monero (XMR) kriptovalutát fog elfogadni adományként.

Az ISIS és más terrorista csoportok már legalább 2014 óta elfogadják a bitcoin utalásokat. De ezeket a finanszírozási lehetőségeket a közelmúltban a kormányok és a bűnüldöző szervek tisztviselői elkezdték erőteljesebben ellenőrizni. Az idő múlásával a bitcoin népszerűsége nagymértékben növekedett, miközben a blokklánc elemző szoftverek megkönnyítették a kriptovaluta tranzakciók nyomon követését a Bitcoin nyilvános blokkláncán.

Titkoscoinnal a nyomkövetés ellen

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a világ legismertebb és legveszélyesebb terrorszervezete a monero használatára vált. A monerot titkoscoinnak nevezik. A bitcoinnal ellentétben, amelynek címei bárki számára láthatók a blokkláncon, a monero tranzakciói ugyanis titkosítva vannak, vagyis csak a feladó és a címzett ismeri a tranzakció részleteit és az átutalt összeget. A monero tárcák ráadásul olyan titkosított címeket is elő tudnak állítani, amelyek kitakarják a tárca címeinek tulajdonjogát.

Az ISIS felhagyhat a bitcoin használatával, ezzel viszont még nem valószínű, hogy növekedni fognak a kriptovaluta bevételei. Egyre jobban csökken a bűnszervezetek kripto jövedelemforrása. Habár az ISIS azt állította, hogy több millió dollárral rendelkezik bitcoinban, a valóságban ez az összeg jóval kisebb lehet. A Chainalysis blokklánc elemző vállalat információ szerint kevesebb, mint 100 000 dollárja lehet a rettegett terrorszervezetnek a legnépszerűbb kriptovalutában. Egy BTC címen állítólag mindössze 2700 dollárnyi bitcoinja van a dzsihadista szervezetnek, ami nem mondható valami soknak. Ennek részben az lehet az oka, hogy az ISIS számára nehéz lenne mozgatni a bitcoint, hiszen a BTC tranzakciói követhetőek. Az Irakot, Szíriát és Líbiát félelemben tartó bűnszervezet abban reménykedik, hogy a monero majd megoldja a követhetőség problémáját.

Viszont csakúgy, mint a Bitcoin blokklánca, úgy a Monero sem mentes a blokklánc megfigyeléstől. Ha a titkoscoin tranzakcióinál nem használnak például VPN-eket vagy Tor böngészőt, akkor ez sem fogja orvosolni a terrorszervezet baját.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.