A Monero (XMR) teljes érmekínálatának 90%-át kibányászták

2022. május 31-én összesen 18.4 millió monero (XMR) lesz forgalomban és a friss statisztikák szerint a 90%-a már kibányászásra került.

A MoneroBlocks.info Monero blokklánc explorer statisztikái szerint több mint 16.6 millió került kibányászásra a hálózat 2014-es indulása óta. Miután az összes kibányászásra került, egy új kínálati program lép életbe, ahol a bányászok fix 0.6 monerót kapnak jutalomként minden egyes blokk után. A cél ezzel, hogy továbbra is ösztönözzék a bányászokat a blokklánc integritásának és biztonságának fenntartása érdekében.

“A bányászoknak szükségük van egy ösztönzőre a bányászathoz. A dinamikus blokkméret miatt a bányászok közötti verseny csökkenteni fogja a díjakat,” részletezi a Moneropedia.

Ha a bányászat nem jövedelmező a magas költségek és alacsony jutalom miatt, a bányászok elvesztik az ösztönzőiket és felfüggesztik a bányászatot amivel csökkentik a hálózat biztonságát.

A Bitcoin hálózatához hasonlóan a Monero is graduálisan csökkenti az XMR érmekínálatát amit bányászati jutalomként kapnak a blokkok hitelesítésért. Pillanatnyilag a blokkjutalom 3.41 XMR blokkonként ami minden egyes kibányászott blokk után csökken mindaddig, míg el nem éri a 0.6 monerót.

A Monero blokkjutalomra vonatkozó terve  ugyanakkor szembemegy a Bitcoin érmekínálati mechanizmusával. A Bitcoin hálózat összesen 21 millió bitcoint fog kibányászni, ennek 99.8 százalékát 2040-ig, a maradék 0.2%-ot egy 100 éves idő intervallumban.

Ez azt jelenti, hogy a bányászok csak egyféleképp lesznek ösztönözhetőek, ez pedig a hálózati tranzakciók után járó tranzakciós díjakkal. Mivel a Bitcoin fejlesztők már gőzerővel dolgoznak a második rétegű hálózaton a Lightning megoldáson, ahol a felhasználók még tranzakciós díjakat sem fizetnek, ezért ha elterjed, akkor a bányászoknak semmiféle ösztönzője nem marad a tranzakciós hitelesítésére. A dilemmát hívják a közlegelők tragédiájának.

A bányászok nélkül a Bitcoin blokklánc biztonsága kerül veszélybe, mivel a bányászok azok, akik kiszűrik a dupla költőket a hálózatból és biztosítják a zavartalan működését.

A Monero ezzel szemben egy konzisztens érmekínálatot kíván fenntartani (nevezhetjük konstans blokkonkénti inflációnak is) annak érdekében, hogy a bányászok továbbra is ösztönözve legyenek és hitelesítsék a tranzakciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük