Mindössze 1,4 fillérbe kerül a tranzakció a bitcoin Lightning hálózatán

A bitcoin Lightning hálózat lassan, de biztosan növekedik.

Az 1ML adatai alapján a hálózatot már 4100 csomópont támogatja amelyek 11 400 fizetési csatornát hosztolnak, ami 12.95 csatornát jelent csomópontonként. A növekedés az elmúlt pár hónapban történt ugyanis az átlagos csomópont életkor mindössze 4 hónap.

Mindössze 1,4 fillérbe kerül a tranzakció a bitcoin Lightning hálózatán
Forrás: 1ML

Az infrastrukturális növekedéssel együtt jár a likviditás növekedése is. A publikációkor a hálózat teljes kapacitása 333.53 BTC volt, ami a friss árakkal számolva 1.7 millió dolláros tranzakciós volumen lebonyolítására teszi alkalmassá. A Lightning hálózat egy éves történetében először nőtt 1 millió dollár fölé az érték.

A csomópontok átlagos kapacitása 0.189 BTC míg 1 fizetési csatornáé 0.029 BTC. A hálózati tranzakciós díj pedig 1 szatosi (0.000052997 USD = 0.014 HUF), azaz, az olcsó mikrótranzakciók ígérete – ami érdekében létrehozták a Lightning hálózatot – megállni látszik a helyét.

A Lightning hálózat fejlődését nagy figyelemmel követi a kriptoközösség ugyanis egy potenciális megoldás lehet a bitcoin skálázási problémájára. A bitcoin Lightning egy másodlagos réteg a Bitcoin protokoll alaphálózatán és célja, hogy a bitcoint közelebb vigye a decentralizált digitális fizetőeszköz ígéretéhez, ahol a tranzakciós költségek minimálisak, a tranzakciók szinte azonnal átmennek és több milliónyi tranzakciót lesz képes lebonyolítani 1 másodperc alatt. A Lightning 2018 elején indult hivatalosan és a fejlesztők azonnal különböző applikációkat kezdtek el fejleszteni rá.

Amellett, hogy segítségével a határok nélküli mikrotranzakciók realitássá válnak, a fejlesztők szerint alkalmas lehet az Ethereum hálózatnál ismert és elsősorban ICO forrásgyűjtésre használt okos szerződések kivitelezésére is.

Mindazonáltal hozzá kell tenni, az 1ML által közölt adatok nem feltétlen mutatnak egy egzakt képet a Lightning aktuális állapotáról. Ahogy a honlap is megjegyzi: “A statisztikák a Lightning több csomópontjától aggregáltan kerülnek kiszámításra. A Lightning decentralizált jellege miatt a közölt számok közelítések és azok a csomópontok, amelyek nem jelentik a számaikat, azok nem szerepelnek benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük