Moneygram a Ripple-re tette le a voksát

Sokunknak vannak rokonai, ismerősei külországokban. Mi is, ők is gyakran küldenek összegeket. Több nemzet nemzeti össztermékét jelentősen befolyásolja a hazaküldött valutamennyiség. A pénzre pedig mindig tegnap van szükség. A Ripple és a Moneygram partnerszerződést kötött, amelyben a globális kifizetések folyamatának blokklánc technológiára és kriptovalutára való alapozását vizsgálják.

Jelenleg a hasonló, nemzetközi kifizetésekkel foglalkozó cégek minden országban egy-egy számlát tartanak fenn, amelyen mintegy megelőlegezik a kifizetéseket. Ez nem a legcélszerűbb megoldás. A banki szektor már régóta kacérkodik a blokkláncok felhasználásával, de ez a gyakorlatban csak tervek és laboratóriumi projektek formájában valósult meg. A Ripple már hosszabb ideje keres partnert a saját implementációjának elfogadtatására és népszerűsítésére, és úgy tűnik ezt megtalálta a Moneygramben.

A Moneygram a második legnagyobb hasonló pénzküldéssel foglalkozó cég, partnerei a világ 200 országában megtalálhatók, mintegy 347 000 ügynöki irodával.

Moneygram és a kripto-fellángolás vagy  örök szerelem?

A Moneygram XRP-t és az XRapid technológiát fogja használni, jelenleg limitált körben.

A Ripple gyorsaságot, átláthatóságot és alacsony működtetési költségeket kínál. A tranzakció nagyjából 3 másodpercet vesz igénybe. A legfejlettebb blokklánc implementációként hirdeti magát kiváló skálázhatósággal, biztonsággal, és a hálózatok közti együttműködéssel.

A blokkláncok gondolata vonzó a bankok számára, a kriptopénzektől azonban még ódzkodnak, vagy állandó köpönyegforgatást figyelhetünk meg.

Moneygram logo

A Moneygram a határokon átívelő kifizetéseknél a natív XRP-t kívánja használni. Arra komolyabb elemzést kellene készíteni, mennyiben befolyásolja az árfolyamot, de a jobb elfogadottság nem igazán szokta egy valutanem zuhanását okozni.

Az XRP-t a fiat valuták közti átjárhatóság gondolata inspirálta, nem szeretnék más valutanemek szerepét átvenni. Valószínűleg ezért is esett a Moneygram választása éppen erre a projektre.

A Moneygramnek sokba kerül a gyorsaság, hiszen a hagyományos pénzküldésnél nagyjából öt napot adnak meg arra, hogy a fogadó fél megkapja a pénzét, ez pedig nagyon nem felel meg a pénzküldő vállalatok nichének. A másik út a nostro számlák fenntartása, amely azt eredményezi, hogy a vállalat tőkéje sok helyen le van kötve, ezért az ezzel való foglalatoskodás és adminisztráció egyrészt sokba kerül, másrészt messzemenően nem nevezhető hatékonynak. Eddig viszont ez volt a normál procedúra.

Végül is a hír annyiban érdekes, hogy végre megtalálták a kriptovaluták felhasználási területét, illetve már nem csak egy szűk közösség játékának tekintik ezeket a megoldásokat ebben az évben.

Mi pedig fülünket hegyezzük a további fejleményekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük