Most akkor tényleg baj van a Cardanoval?

A Cardano nyilvános teszthálózatán nem rég indultak el az okos szerződések, azonban nem mindenkinek akkora a lelkesedése a fejlesztés kapcsán, mint a projekt fejlesztőinek. 

Anthony Sassano, az Ethereum közösség egyik leghangosabb tagja (aki egyben az Ethub.io társalapítója) élesen bírálta a Cardano legújabb fejlesztését.

Sassano egy sor képernyőképet tett közzé a Twitteren egy a Reddit fórumán megjelent beszélgetésből. A beszélgetés rávilágított a Minswap – a Cardano váltóján – szeptember 3-án megjelenő párhuzamossági problémájára. A felhasználók ugyanis hibákat kezdtek kapni, amikor tokeneket cseréltek és likviditást biztosítottak a Minswap váltón.

A Cardano kibővített, el nem költött tranzakciós kimeneti elszámolási modellje (EUTXO) blokkonként csak egy tranzakciós kimenetet képes kezelni. Így viszont a Minswap alapvetően használhatatlanná válik.

Miután a Sassano által közölt eszmefuttatást egyre többen osztották meg, sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a Cardano okos szerződései valójában nem is működnek, és a blokklánc egyszerűen rossz.

Még a közösség néhány tagja is azt kezdte állítani, hogy egy ilyen probléma „halálbüntetés” lenne a Cardano számára, miközben alapjaiban kérdőjelezi meg a csapat szakértői tudását.

A SundaeSwap Labs decentralizált Cardano-alapú tőzsde azonban eloszlatott néhány gyakori tévhitet a kérdéssel kapcsolatban. Arról számoltak be, hogy blokkonként valóban sok száz tranzakciót lehet végrehajtani.

De az eseményekre reagált Charles Hoskinson, a Cardano alapítója és vezető fejlesztője is egy AMA (ask-me-anything) interjú során.

A Reddit nem ért egyet. A Twitter nem ért egyet. A Telegram nem ért egyet. Srácok, ez csak zaj és FUD. Valóban az egyik legnehezebb dolog a világon egy skálázható, decentralizált konszenzuson alapuló elosztott rendszert felépíteni.

A Cardano készítője elmagyarázta, hogy az okos szerződések skálázásához a láncon kívüli feldolgozási megoldásokra lesz szükség. Rámutatott arra, hogy az Ethereum hogyan fektet be a mai napig több millió dollárt különféle megoldásokba (mint amilyen az optimistic rollup – ORU):

Ezeket a rendszereket nem lehet úgy felépíteni, hogy egy rendszer másodpercenként több milliárd tranzakcióra legyen skálázva. Oszd meg és uralkodj –  kötegeltetni, előfeldolgozni és át kell helyezni a dolgokat különböző területekre mielőtt ennyi tranzakciót kiengednek.

Hoskinson azt is elmondta, hogy lehetséges lenne egy szuper bonyolult DEX létrehozása oldalláncként, ha elegendő kereskedési tevékenység lesz majd.

Időközben azonban már van néhány megoldás. Az Occam.fi, a Plutus Pioneer program egyik résztvevője, már decentralizált megoldást talált az egyidejűség kérdésére. Az ErgoDex kötegelt tranzakciókkal javítja a skálázhatóságot, de egyben központosítást is létrehoz közben. Szóval a tökéletes megoldásra azért még lehet várni kell…

Hoskinson teljes válasza itt megtekinthető a Youtube-on.

Forrás: Reddit , Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.