Most már biztos, tőzsdére megy a Coinbase kriptotőzsde

A Coinbase Global, az egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsde közölte, hogy nyilvánosan forgalmazott tőzsdei társasággá kíván válni, amihez kérvényezte az A osztályú törzsrészvények bejegyzését.

Korábban már írtunk róla, hogy a kriptotőzsde arra készül, hogy nyilvánosan megvásárolható részvényeket kínál eladásra. Erre egy IPO, azaz nyilvános részvénykibocsátás keretein belül kerülhet sor, amikor a befektetők már az elsődleges kibocsátási folyamatban is megvehetik a részvényeket. Ez azért nem annyira bevett gyakorlat a blokklánc technológia világában, de azért előfordult már, főleg kriptobányászattal foglalkozó cégek körében.

  • 2020. december 17-én a Coinbase bejelentette, hogy bizalmasan benyújtotta S-1 formanyomtatványon a regisztrációs nyilatkozatának tervezetét az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC).
  • Az S-1 nyomtatvány várhatóan akkor lép hatályba, amikor a SEC befejezi felülvizsgálati folyamatát, a piaci és egyéb feltételek átvizsgálását.
  • Az S-1 még nem nyilvános. A cég csütörtöki közleménye nem tartalmazott részleteket arról, hogy a részvény mikor kerül bevezetésre, és milyen ticker alatt.
  • A Coinbase nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy 2020 végén 90 milliárd dollárnyi eszköz felett rendelkezik a platform, és 43 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.
  • Összehasonlításképpen: nagyjából 13 millió felhasználója van a Robinhood-nak. A fintech alkalmazás pont tegnap került nagy vitába, miután hirtelen leállította a GameStop (GME) és más mém részvények kereskedését. Erre azért került sor, mert a GameStop-részvények árának zuhanására játszó nagybefektetők ellen fordultak az egyik Reddit fórum tagjai. 4 hét alatt 300%-os növekedést tudtak a részvény árfolyamában elérni. Így többek között a Robinhood is a magas kockázatra való tekintettel állította le a részvények kereskedését

Sorra jönnek az IPO-k

Ahogy már korábbi cikkünkben is írtunk róla, a Coinbase célja egyértelműen a tőkenövelés, hiszen minden ilyen nyilvános részvénykibocsátással az érintett cégek tőkét szeretnének szerezni. Eddig főleg a kriptobányászok használták ezt a stratégiát a blokkláncok világában, például a Canaan és a Marathon. Most viszont már egyre elterjedtebb lesz a többi típusú kriptós cég körében is. Gondoljunk például a Ripple-re vagy a Gemini frissen bejelentett terveire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük