Most már egy .hu internetcím is használható ETH küldésére és fogadására

A DNS, avagy Domain Name System az internet egyik fő szerkezeti elemének számít. Ez köti össze például a Bitcoinbazis.hu címét az IP címmel, így az embereknek nem számjegyeket kell megjegyezni, hanem elég beütni az oldal címét. Ezáltal jóval könnyebb megtalálni és felkeresni egy weboldalt. Az Ethereum hálózatán az ENS, az Ethereum Name Service, nagyjából ugyanezt teszi. Ahelyett, hogy be kell ütnünk egy 64 karakteres Ethereum-címet és imádkozunk, hogy ne szúrjuk el, az ENS lehetővé teszi, hogy egy weboldal címére küldjünk közvetlenül. Azt meg azért jóval egyszerűbb beírni.

Mostantól az ENS és a DNS integrálható

A mai napon pedig az ENS bejelentette, hogy azok a webhely tulajdonosok, akik DNS címmel rendelkeznek, most már anélkül integrálhatják oldalukat az ENS-be, hogy például a .hu vagy .com végződéseket .eth-ra kellene lecserélniük. Korábban ugye az integráció csak ezzel a cserével volt lehetséges. Azaz mostantól már lehetséges az, hogy kriptotárcaként használjuk a weboldalunk normál címét, tehát a bitcoinbazis.eth helyett már a bitcoinbazis.hu is működni fog. Az ENS mai közleménye szerint tehát a bitcoinbazis.eth és a bitcoinbazis.hu mostantól már különálló címnek számítanak, így mindkettőre külön lehet küldeni ETH-t vagy éppen dogecoint is.

ENS DNS integráció

Fontos megemlíteni, hogy több különbség is megmarad, például az, hogy az importált DNS címeknek nem kell ENS díjat fizetnük. Viszont a .eth címeket nem lehet visszavonni, a DNS-címeket továbbra is lehetséges lesz majd. Ezt az ENS egyik fejlesztője úgy magyarázta el egy blogposztban, hogy nem garantálható egy DNS cím tulajdonjoga az ENS-ben. Azaz például a DNS neveket az ENS hálózatán nem tehetjük megváltoztathatatlanná és nem is lehet biztonságos subdomaineket létrehozni. Fontos még a végén azt is megemlíteni, hogy a .eth címek valójában NFT-k, így ezek tulajdonjoga az Ethereum hálózatán él. Így egy .eth címet simán lehet elküldéssel transzferálni, tehát ezek a .eth címek megjelennek a felhasználók kriptotárcáiban. Ez a DNS-címek esetén nem így lesz – legalábbis még biztosan nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük