Most már hivatalosan is része a republikánusok választási programjának a BTC

Nem meglepő módon azután, hogy az amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump miket nyilatkozott a bitcoinról, a republikánusok felvették a bitcoint és a kriptót úgy egészében a 2024-es választások hivatalos programjába, amelyről július 9-én tartották a végső szavazást. A kriptovaluták ilyen szintű beemelése a választási programba egyértelműen mutatja a párt jelentősebb elmozdulását a blokklánc technológia felkarolása felé. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) dokumentuma szerint viszont a párt ellenzi egy központi banki digitális valuta (CBDC) létrehozását. És elkötelezi magát a Bitcoin-bányászat jogának védelme mellett.

A kriptovaluták már megkerülhetetlen tényezői a politikai világnak is

Az RNC álláspontja, hogy meg kell védeni az egyéni jogokat a digitális eszközök saját kezeléséhez és a kormányzati felügyelet nélküli tranzakciók lebonyolításához. A program különböző intézkedéseket vázol fel az Egyesült Államokban folytatott kriptovalutához köthető tevékenységek előmozdítására és védelmére. Elítéli a jelenlegi kormányzat digitális eszközökkel kapcsolatos szabályozási megközelítését. Ígéretet tesz arra, hogy véget vet a demokraták “törvénytelen és Amerika- valamint kriptoellenes lépéseinek”. Az RNC azzal érvel, hogy az ilyen szabályozások megfojtják az innovációt és a gazdasági szabadságot. A blokklánc- és kriptofejlesztések számára kedvező környezetet elősegítő politikák támogatásával a republikánusok célja, hogy az Egyesült Államokat vezető pozícióba helyezzék a feltörekvő digitális gazdaságban.

Bár csak egyetlen bekezdés a 16 oldalas dokumentumban, a program konkrétan kimondja, hogy megvédik a bitcoin bányászatához való jogot és a felügyelet nélküli tranzakciók lebonyolítását. Ryan Selkis, a Messari vezérigazgatója nemrég kijelentette, hogy vállalata felett nem gyakorol felügyeletet az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC). Kritizálta a szabályozó szerv szigorú megközelítését és korrupcióval vádolta a felügyeletet. Selkis szerint a felügyelet csak politikai okokból támadja a kriptós cégeket, miközben nem tudta megakadályozni az FTX, a Celsius és a Genesis körül kialakult helyzeteket. A vállalat azt tervezi, hogy bíróságon és a Kongresszuson keresztül támadja meg a SEC legitimitását. Abban bíznak, hogy a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntései meggyengítették a SEC pozícióját, mint hatóság a kriptopiacok szabályozására. Az, hogy a republikánusok programja a kriptovaluták helyzetére is kitér, rávilágít a digitális eszközök növekvő politikai jelentőségére. Ez a lépés válasznak tekinthető az amerikaiak növekvő érdeklődésére és befektetéseire a digitális eszközök világában. Bár a hír jó, nagyon örülni nem érdemes. A program egyértelműen kijelenti, hogy a dollárt szeretné megtartani globális tartalékvalutának, a Bitcoin esetén ilyen cél nincs.