Most már privát videohívásokra is lehetőség van a Brave böngészőben

A személyes adatok védelmére koncentráló Brave böngésző felhasználói mostantól a Brave Talk használatával videohívásokat is szervezhetnek anélkül, hogy további alkalmazások és kiegészítők telepítésére lenne szükség.

A videohívások a járvány miatti lezárások idején kezdtek elterjedni, azonban a legtöbb nem kínál megfelelő védelmet a felhasználók személyes adatainak védelme területén. Ez különösen igaz a Zoomra és a Skype-ra, ahogy azt a Brave is kifejti blogján: ezek az alkalmások figyelik a hívásokat, metaadatokat gyűjtenek, illetve az adatokat a felhasználó hozzájárulása nélkül értékesítik a hirdetőknek mindezt úgy, hogy a felhasználók egy kanyi vasat se látnak belőle.

Ezzel szemben a közvetlenül a böngészőből elérhető Brave Talk direkt magánélet-központúra lett tervezve és alapértelmezetten blokkolja a nyomkövetőket, ugyanúgy, ahogy a Brave Kereső és a Brave Hírek.

Az eszköz többrétegű titkosítást használ, amit a felhasználók tetszőlegesen állíthatnak, de ami még fontosabb, a Brave szerverek nem tárolnak felhasználói metaadatokat, ami azt jelenti, hogy a felhasználók hívásait nem tudják harmadik felek nyomonkövetni, továbbá a metaadatokból származó információk sem kerülnek közvetlenül és jóváhagyás nélkül értékesítésre.

A titkosítási modell legerősebb szintje a Video Bridge Encryption nevű, a totális végpontok közötti titkosítás még bevezetésre vár. A Brave vezérigazgatója, Brendan Eich elmondása szerint a Video Bridge Encryption garantálja, hogy nem történhet lehallgatás a szerverén, mivel a titkosítási kulcsokat a video- vagy audiohívásokban résztvevők generálják.

Eich szerint a Brave böngészőnek jelenleg több mint 36 millió aktív havi felhasználója van, és a hívást a böngészőben található kamera ikonra kattintva lehet indítani asztali számítógépen vagy mobilon a talk.brave.com webhelyen.

“Bár a hívásokat a Brave-től kell kezdeményezni, a felhasználók bármilyen modern böngészőből meghívhatnak másokat, hogy csatlakozzanak a hívásokhoz” – áll a blogbejegyzésben.

A Brave Talk ingyenesen és korlátlanul rendelkezésre áll az egy-egy hívásoknál, míg a prémium szint havi 7 dollárba kerül, és ezért cserébe akár több száz résztvevőt is magában foglaló csoportos hívásokat és egyéb fejlett funkciókat tartalmaz. Jelenleg csak a Premium érhető el Androidon és iOS-en, de az ingyenes verzió állítólag a következő hetekben érkezik.

A Brave projekt egy ICO forrásgyűjtés révén indult, és rendelkezik egy natív Ethereum alapú tokennel is, a Basic Attention Tokennel (BAT), aminek hasznossága többek között az, hogy akik jóváhagyják a Braveben a reklámok megtekintését, azok cserébe részesülnek a tokenből, ami a böngészőbe épített kriptovaluta tárcába érkezik. A BAT token jelenleg 0.65 dolláron kereskedik, ami 4x magasabb árfolyam, mint ami a kereskedés 2017. júniusi indulásakor volt.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.