Most már QR-kód alkalmazásával is támadnak a csalók

Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy egy újabb kriptovalutás csalásról ne számolhatnánk be. Ezért is fontos, hogy mindig figyeljünk oda, mikor és kinek mit küldünk, milyen adatokat adunk meg és így tovább. Ez egy decentralizált világ, ha elküldtük valakinek a BTC coinjainkat vagy éppen megadtuk a 12 szavas kulcsunkat, akkor nincs nagyon segítség. És nagyon kifinomult csalások léteznek már, az egyszerűbbektől az egészen komplex módon felépített visszaélésekig van itt minden. Pedig akkor még az egész létüket a csalás köré felépítő kriptovalutákról, mint a OneCoin még nem is beszéltünk.

QR-kód segítségével támadnak a kriptocsalók

Most pedig itt egy újabb formája a csalásnak, amelynek keretében a csalók QR-kódot használnak. Ezekkel a QR-kódokkal veszik rá áldozataikat, hogy digitális eszközöket küldjenek nekik Bitcoin ATM tranzakciókon keresztül. Erről számolt be most a Malwarebytes és a Better Business Bureau által készített jelentés. A QR kódos csalások természetesen nem teljesen újak, de hullámszerűen meg-megjelennek és nem csak a kriptovaluták világában. Ebben a csalásban nem maga a QR-kód a lényeg, hanem az ügyfél bepánikoltatása és így a figyelem és óvatosság minimalizálása. Sokszor a csaló egy áramszolgáltatónak adja ki magát és a tartozás azonnali befizetésére szólítja fel az ügyfelet. És ezt a befizetést egy Bitcoin ATM-en keresztül kell végrehajtani.

Kódolás

Ebből azért látható, hogy ezek a csalások főleg az Egyesült Államokban népszerűek, ahol a világ Bitcoin ATM-jeinek legnagyobb része található. A QR-kódos csalások újbóli megjelenésének a Covid-19 járvány adott új lökést, hiszen szinte minden szolgáltató és cég az érintésmentes kapcsolat felé mozdult el. A leghatékonyabb QR-kódos csalások azért elég komoly szervezést igényelnek. Hiszen jelen esetben is egy “Nem működik” feliratot tesznek ki érintett automatákra, ezen van egy QR-kód. Ennek beolvasására szólítanak fel és ha megtesszük, akkor a QR-kóddal a tranzakciót egy olyan tárcába fogjuk utalni, amit a csalók birtokolnak. Szóval ha QR-kóddal találkozunk bárhol nyilvános helyen, mindig győződjünk meg róla, hogy nincs-e velük semmilyen probléma vagy gyanús jel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.