Itt az ideje, hogy hosszú távra gondolkodjunk a kriptókról – mondja a népszerű wellness-guru

Az érzelmekkel szoros kapcsolatban álló kulturális személyiség, Deepak Chopra szerint a kialakult medvepiac aggodalom helyett a hosszú távú gondolkodásra kellene, hogy sarkallja az embereket.

Az indiai születésű meditációs és lélekgyógyító könyvek best-seller szerzője a New Age mozgalom egyik kiemelkedő alakja. Könyvei és videói az alternatív gyógyászat egyik legismertebb és leggazdagabb emberévé tették. Segítségnyújtó ténykedését azonban a könyvek lapjain túl a blokkláncra is kiterjesztette.

Chopra elismeri, hogy a befektetők nem hagyhatják figyelmen kívül a kriptopiac közelmúltbeli összeomlását, de úgy véli, képesnek kell lenniük arra, hogy túllássanak azon.

Elmondása szerint a kriptoközösségben egyfajta testvéri összetartás kialakulását véli felfedezni. “Szerintem a fellendülés akkor történik, amikor az emberek elismerik, dicsérik egymás erősségeit, és van egyfajta spirituális és érzelmi ökoszisztémájuk, ahol segíthetik egymást. Ez történik most a kriptoközösségben”nyilatkozta a CNBC-nek.

Úgy hiszi, a piaci viselkedés szorosan összefügg az emberi érzelmek mulandóságával. “Egyik nap felfelé, másik nap lefelé. Egy kis jó hír, és máris bikapiacon vagyunk, a következő nap egy rossz hír, és máris medvepiacon vagyunk” – mondta.

A TerraUSD stabilcoin összeomlása érzelmileg – finoman szólva – nehéznek bizonyult sok befektető számára. Egyesek életük megtakarításait veszítették el, míg másoknak a lakásvásárlásról szőtt álmai mentek füstbe. A kriptopénzek piaca általánosságban is hatalmasat zuhant, a bitcoin a 2021. novemberi csúcsához képest 50%-kal esett vissza. Ez jelentős eladásokhoz vezetett, mivel a befektetők kivették portfóliójukból a kockázatosabb eszközöket.

Mentális segítség a blokkláncon keresztül

A Chopra Foundation már bizonyította a blokklánc jótékony célú felhasználásának sikereit korábbi tevékenységeivel. Márciusban Emilia Clarke hollywoodi színésznővel közösen elindította a SameYou nevet viselő NFT gyűjtő projektjét. Ezzel az akcióval több mint 10 000 agysérült beteg gyógyulásához járultak hozzá. A Chopra Foundation lehetővé teszi a tokenek tulajdonosai számára, hogy az EarthFund nevű platformon mentális és érzelmi egészségügyi kezdeményezéseket finanszírozhassanak.

“Mesterséges intelligenciát használunk arra, hogy beszélgessünk azokkal az emberekkel, akik mentális problémákkal küzdenek. Ha tanácsadásra van szükségük, akkor van egy tokenünk az EarthFunddal, hogy demokratizáljuk a jólétet az egész világon. A figyelem, a szeretet, a megbecsülés és az elfogadás globális közösségeit szeretnénk létrehozni, ahol az emberek támogathatják egymást” – jegyezte meg Chopra.

Egyébként a pszichológiai szakértők egyre nagyobb aggodalommal tekintenek az erős árfolyam-ingadozás által kiváltott izgalomra. Az egyik New York-i terapeuta, Aaron Sternlicht azt állítja, jelentősen megnőtt a kriptofüggőség miatt segítséget kérő páciensek száma.