Műholdak megfigyelése otthonról, fényes nappal? Lehetséges.

A sötét, éjszakai eget szemlélve a csillagok csodálása mellett érdekes lehet a (sokak szerint egyből ufóknak vélt) műholdak megfigyelése. Így gondolja ezt az alaszkai születésű Gabe is, aki a “saveitforparts” névre hallgató Youtube-csatorna megalkotója. Pontosabban őt inkább az érdekelte, hogy lehetséges volna-e akár fényes nappal is megnézni ezeket a műholdakat. Ezen felbuzdulva össze is barkácsolt egy saját készítésű “mikrohullámú kamerát”, és a DIY ötletének megvalósításával a nap bármelyik szakaszában láthatóak a Föld körül keringő műholdak.

A menő találmányról blogbejegyzés, illetve egy 20 perces videó is készült, melyben Gabe alaposan beszámol a projektje részleteiről.

“Korábban is foglalkoztam már rádióteleszkópokkal, főleg a régi tévés parabolaantennák felhasználásának módjaként. Ezúttal azonban a parabolaantennát átalakítottam egy mikrohullámú “kamerává”, amely képes képeket készíteni a Ku-sávban.”

Mi mindenre képes egy régi parabolantenna

“Egy hordozható műholdas antennát alakítottam át mikrohullámú képfelvevővé vagy Ku-sávos “kamerává”. Ez a kis motoros tányér körbepásztázza és rögzíti a jelerősséget, hogy létrehozza a mikrohullámú rádióenergia hőtérképét. Ideális lehet a földkörüli pályán keringő műholdak megfigyelésére, az RF-szivárgások felkutatására egy szobában, vagy képek készítésére a visszavert mikrohullámú energiából.”

Gabe a kísérletéhez egy újrahasznosított hordozható parabolantennát használt. Ezek ma már fillérekért megvásárolhatók, és nagyjából mindent tartalmaznak, ami a műholdas kommunikációhoz szükséges egy csomagban: egy kis tányért egy motoros altazimut-horgin, egy alacsony zajszintű blokkerősítőt (LNB) és egy egykártyás számítógépet, amely Linux-shellel rendelkezik.

Miután rájött, hogyan kell a tányért bizonyos koordinátákra irányítani és a fogadott transzponderjelek jelerősségét leolvasni, Gabe megírt egy Python programot a feladat automatizálására. (A kódot nem volt rest megosztani GitHub profilján, és megjegyezte, hogy szívesen fogad javaslatokat a kód javítására/egyszerűsítésére, ugyanis a programozás nem az erőssége). Az égbolt átfésüléséből származó adatok hőtérképeket eredményeztek, amelyek a geostacionárius műholdak világos ívét mutatták a déli égbolton. Ez nagyon hasonlít ahhoz, amit Justin a Thought Emporiumtól csinált egy ideje, bár sokkal kompaktabb és hordozhatóbb csomagban.

Gabe azt is kipróbálta, hogy elfordítja a tányért a műholdaktól, és megnézi, hogyan néz ki a háza a műholdkonstellációról visszaverődő mikrohullámokban fürödve, ami meglepően jól működött.

parabolantenna