Működési engedélyt kapott a FTX tőzsde Dubajban

A vezető kereskedési volumenű FTX kriptotőzsde zöld jelzést kapott az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban – jelentette be még tegnap a cég.

Az engedélyt konkrétan a FTX Exchange FZE nevű cég kapta, ami az FTX Europe leányvállalata. A licenc értelmében a cég tagjává válik a virtuális eszközöket kezelő és azon cégekre vonatkozó minimum életképes termék (MVP) programnak. Az engedélyt az ottani Virtuális Eszközök Szabályozó Hatósága (VARA) adta ki, amelyet Dubaj még idén márciusban hozott létre a digitális pénzügyi eszközök szabályozásának kezelésére és célja, hogy az öbölmenti államot az eszközkezelők és letétkezelők paradicsomává varázsolja a kedvező regulációs környezetével.

“Az MVP fázis, amely kizárólag az FTX-hez hasonló kiválasztott, felelősségteljes nemzetközi szereplőknek van fenntartva, lehetővé teszi a VARA számára, hogy körültekintően strukturálja az irányelveket és a kockázatcsökkentő mechanikákat a biztonságos kereskedelmi műveletek érdekében” – fűzte hozzá H.E. Helal Saeed Almarri, a Dubai Világkereskedelmi Hatóság főigazgatója.

A közlemény szerint az FTX egyben az első virtuális eszközszolgáltató, amely engedélyt kapott az országban. Ez lehetővé teszi az FTX számára, hogy szabályos keretek között tőzsdei és elszámolóházi szolgáltatásokat működtettessen, illetve kriptoderivatív termékeket és kereskedési szolgáltatásokat kínáljon a régió intézményi befektetői számára.

Az engedély NFT token piactér és letétkezelő szolgáltatások működtetésére vonatkozó engedélyt is jelent egyben.

Egyébként az FTX márciusban már részleges engedélyt kapott az országban, és akkor azt jelezte a sajtó felé, hogy a full engedély megszerzése után Dubajban tervezi kiépíteni a regionális központját. A Binance tőzsde szintén végigment a szabályozási folyamaton és idén áprilisban korlátozott működési engedélyt kapott a VARA-tól.