Nagy az érdeklődés a Filecoin iránt a mainnet indulás után: megéri a bányászoknak?

A 148 888. blokknál elindult a várva várt Filecoin főhálózat és a FIL tokenek szétosztása a bányászok és befektetők között.

A Protocol Labs által évekig fejlesztett rendszer egy napon azt kínálhatja, hogy leváltja a központosított, néhány nagykutya (pl. Amazon Web Services) kezében összpontosuló adattárulási struktúrát és azt egy szétosztott hálózatra migrálja. Mint ahogy a legtöbb proof-of-work hálózatnál lenni szokott, a kínai bányászok (az európaiak mellett) itt is óriási szerepet játszanak a hálózat decentralizáltságának fenntartásában (ironikus, ugye?).

A cikk írásának idején a FIL token árfolyama 22.72 dollár a CoinGecko-n, összpiaci értéke pedig 461 millió dollár. Sokak szerint csak hetek kérdése, mire a piaci kapitalizáció átlépi az egymilliárd dollárt, és ezzel a történelem egyik leggyorsabb blokklánca lesz, ami megüti a bűvös összeghatárt. A legtöbb tőzsde már listázta, a FIL (IOU vagy határidős) kereskedési párok ott figyelnek a Binance-on, Gemini-n, Bitfinex-en, OKEx-en és Huobi-n, ami jelenleg a legnagyobb napi kereskedési volument adja a FIL/USDT párjával.

Filecoin aktív bányászok földrajzi elhelyezkedése, meglepően sokan bányásznak Európából | Forrás: https://filscan.io/#/more/map

Filecoin bányászat: megéri?

A befektetők és bányászok között szétosztott FIL tokenek csak apránként, időtávon elnyújtva kerülnek jogos tulajdonosaikhoz, szóval a 2 milliárdos teljes forgalomba kerülő FIL tokenkínálat apró hányada kereskedhető jelenleg csak.

A blokkláncfelfedezők szerint mintegy 13.3 millió FIL token lett kibányászva az aktuális blokkjutalom pedig 11.19 FIL. A 11 FIL blokkjutalom aktuális árfolyamon 242 dollárt jelent. Fontos megjegyezni, hogy a bányászathoz szükséges szoftver (LOTUS Miner) csak UNIX alapú rendszereken fut, szóval a bányászathoz MacOS vagy Linux OS-re van szükség. A bányászat menetéről itt találtok (egyelőre) angolul egy részletes leírást: https://docs.filecoin.io/mine/

Forrás: https://filfox.info/en

Filecoin dappok

Közben a Filecoin fejlesztőközössége is elkezdte aktiválni magát a mainnet indulás hatására. Az egyik ilyen a Slate projekt csapata, ami egy Filecoint és IPFS-technológiát használó magánszemélyeknek adattárolást kínáló szolgáltató. A másik pedig a Textile, ami tulajdonképpen a Flickr fotógyűjteményt igyekszik decentralizálni.

Filecoin ICO

A Filecoin 250 millió dolláros ICO-jában részt vevő befektetőknek a tokeneket a CoinList tőzsde ossza szét, ez az entitás felel a kiosztandó tokenek 55%-áért, maradék direkt kerül azokhoz a befektetőkhöz és bányászokhoz, akik nem igényeltek letétkezelést a befektetéskor.

Habár a FIL token már felkerült a legtöbb tőzsdére, de a kezdeti kínálat zöme a CoinList PRO nevű váltón fog kikötni, a többi tőzsdén pedig csak IOU tokenekkel lehet kereskedni elsősorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük