Nagy lábon élnek a blokklánc banditák

A kripto világ két legnagyobb gazembere egész jól elvan – most még.

Sam Bankman-Fried visszaköltözött a szüleihez

Az FTX volt vezetője az amerikai börtön helyett inkább a szülői ház vendégszeretetét választotta. Nem volt nehéz dolga, ugyanis a szülei és azok tehetős barátai kisegítették a bukott kripto tőzsde alapítóját. Miután összedobták neki a bíróság által kiszabott 250 millió dolláros óvadékot SBF megnyugodhatott, hogy ha csak nem csinál valami nagy marhaságot, akkor az őszi tárgyalásig maradhat a családi fészekben. Ennek ugyan napról napra csökken a valószínűsége, hiszen SBF folyamatosan megszegi a bíróság által kiszabott korlátozásokat. Korábban a hatóságok kiderítették, hogy több tanút is befolyásolni próbált. Később VPN-en keresztül próbálta meg ismét felvenni a kapcsolatot a korábbi munkatársaival, ám ismét lebukott. A legutóbbi meghallgatáskor már a bíró is jelezte, hogy ha így folytatja, akkor bukhatja az óvadékot és rács mögé kell vonulnia. Többen már most se értik, hogy miért ilyen elnéző vele a bíró, hiszen bárki másnak már egy vétség után be kellett volna vonulnia.

Do Kwonnak se mehet olyan rosszul

Míg Sam Bankman-Fried a szülei Palo Alto-i több milliós házában élvezi a házi őrizetet, addig a szökésben lévő Do Kwon se élhet valami túl rosszul. Legalábbis – többek között – ez derült ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által a Kwon ellen beadott keresetből. A SEC alaposan felderítette a menekülő Terraform Labs vezetőjének pénzügyeit és megállapította, hogy Kwon bőséges “zsebpénzt” oszt magának.

Kwon még 2022 májusában utalt át több mint 10000 bitcoint egy cold walletre közvetlenül a LUNA összeomlása után. A korábbi vezető azóta rendszeresen utal át erről a walletről bitcoint egy meg nem nevezett svájci pénzintézetbe, ahol fiat valutára váltják a kriptóját. A SEC a nyomozás során megállapította, hogy 2022 júniusától kezdve ezidáig mintegy 100 millió dollárnyi összeget utalt ki magának Kwon.

Félhetnek a blokklánc banditák

Noha nem sokunknak lapul több száz millió dollárnyi bitcoin a titkos svájci számlánkon, valószínűleg mégse cserélnénk Kwonnal. A Terraform Labs vezetője a felmarkolt pénzből valószínűleg a megfelelő embereket lefizetését finanszírozza. Azután pedig már valószínűleg nem marad túl sok zsé kaviárra.

Sam Bankman-Fried noha most még luxus körülmények között él, de valószínűleg nagyon is tisztában van azzal, hogy ez bizony már nem tart sokáig. Más magyarázat legalábbis nem lehet arra, hogy két jogász professzor szülő mellett hogy jut eszébe folyamatosan megszegni a óvadék feltételeket.