Nagy magasságban repülő objektumot lőtt le egy vadászrepülő Alaszka felett

Péntek délután Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon sajtószóvivője egy fontos bejelentést tett egy újságírói tájékoztatón. Ez nem sokkal azután, hogy kiderült, az amerikai hadsereg lelőtt egy azonosítatlan tárgyat, amelyet csütörtök este fedeztek fel Alaszka felett. Amikor a második kínai léggömb lehetőségéről kérdezték, Ryder azt mondta, hogy az USA még nem vette fel a kapcsolatot Kínával a legutóbbi objektummal kapcsolatban sem.

Pentagon nyilatkozat

A Fehér Ház azt is közölte, hogy még nem tudták megállapítottani, hogy kinek a fennhatósága alá tartozik az objektum. Ryder emellett megismételte, hogy a légi járművet a polgári repülésre veszélyesnek tartották. Az objektumot egy F-22-es repülőgép lőtte le egy Sidewinder rakétával. A Pentagon nem tudja megmondani, hogy az Alaszka felett lelőtt tárgy egy léghajó volt-e. Az viszont biztos, hogy nem voltak emberek a fedélzeten.

Ryder szerint az amerikai hadsereg CH-47-es helikopterei elindultak a lezuhant “tárgy” törmelékeinek begyűjtésére Alaszka északkeleti részén, az amerikai-kanadai határ közelében lévő befagyott vizeken.
Úgy tűnik tehát, hogy a világ hamarosan megtudhatja, mi is volt ez a tárgy valójában. Az alaszkai időjárási viszonyok miatt azonban a mentés időbe telhet. Az sem világos, hogy egy mentőcsapat képes-e hozzáférni a lezuhant tárgyhoz. Illetve kérdéses, hogy víz vagy szárazföld felett történt-e az objektum megsemmisítése.

A Pentagon és a Fehér Ház is nagyon szűkszavúan nyilatkozik az ügyben

A katonai szóvivő pénteken közölte, hogy az amerikai hadsereg Biden elnök utasítására csütörtök este lelőtt egy azonosítatlan objektumot, amelyet először Alaszka felett észleltek. Egyelőre nem erősítették meg, hogy az azonosítatlan tárgy léggömb volt-e. “De olyan magasságban haladt, amely potenciális veszélyt jelentett a polgári repülőgépekre.” – írja a The New York Times, amely péntek délután számolt be róla először.

Az elnök “óvatosságból” adta ki a lövési parancsot. Ez nyilatkozta egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő, aki a múlt szombaton az amerikai keleti partoknál történt drámai kínai “kémlelő” léggömb lelövését követően nyilatkozott.

Pentagon nyilatkozat

A Times-nak adott szűkszavú közleményből nem derült ki semmi olyan információ, amely a repülő tárgy természetére utalna, vagy arra, hogy esetleg időjárási vagy kémballonról van-e szó. Kína továbbra is kitart amellett, hogy a múlt hétvégén lelőtt ballon pusztán időjárás-kutatási célokat szolgált, és hogy a ballon letért a pályájáról.

A most lelőtt objektummal kapcsolatban még azt tették közzé, hogy:

“Nem világos, hogy az objektum egy ellenséges hatalomtól származik-e. Vagy egy kereskedelmi vagy kutatási vállalat eszközéről van szó, amely eltévedt.”– nyilatkozta a tisztviselő.

A tájékoztatóban elmondták, hogy a Pentagon nyomon követte a tárgyat, mielőtt úgy ítélte meg, hogy az “valós fenyegetést” jelent a polgári repülés biztonságára, mivel repülési magasságban haladt.