Az egyik legnagyobb BTC bányász májusi bevétele a felével csökkent

A Bitfarms egy kanadai, kriptobányászattal foglalkozó cég, amely meghatározó szereplője a Bitcoin bányászati szektornak. Friss közleményük szerint májusban 42%-kal esett vissza a bányászati bevételük. Ez volt az első teljes hónap a Bitcoin felezési esemény óta április közepén. A vállalat a Bitcoin termelés darabszámának csökkenéséről is beszámolt. Az áprilisi 263 bitcoinról (18 millió dollár körüli összeg) 156 bitcoinra (11 millió dollár körüli összeg) esett a “termelésük” májusban.

A Bitfarms június 3-i közleményében kiemelte, hogy ez volt az első teljes hónap, ami megmutatta, hogy mire kell a cégeknek számítani a felezés után. Az április 20-i Bitcoin felezés miatt a Bitcoin bányászati jutalmak 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkentek, ami komoly teher a bányászok számára.

A Bitfarms igyekszik reagálni a kihívásokra

A Bitfarms esetében ráadásul még a szokatlanul hideg hőmérséklet is problémákat okozott az argentin Rio Cuarto városában található létesítményükben. Az időjárás – amely a Bitfarms állítása szerint 44 éve a legrosszabb volt a régióban – arra kényszerítette a céget, hogy nyolc napra leállítsa a telephely bányászati tevékenységét. Kiemelték, hogy az argentin károkat csak részben ellensúlyozta a hálózati nehézség 4,2%-os csökkenése áprilishoz képest. A hónap folyamán a Bitfarms további 100 megawatt energiaellátást szerzett a paraguayi Yguazu telephelyének a paraguayi állami energiaipari vállalattal kötött szerződésével. A módosítással a telephely kapacitása 200 megawattra ugrik meg. És így a 2025-ös induláskor már 6 exahash/másodperc (EH/s) kapacitást adhat a cég teljesítményéhez.

Jelenleg a Bitfarms telepített, működő hashrátája 9.5 EH/s, amivel ők az ötödik legnagyobb bányászcég a Marathon Digital, a Core Scientific, a CleanSpark és a Riot Platforms mögött. Aktuálisan azt is tudjuk, hogy a Bitfarms részére további 16200 bányászgép van rendelésben. Ez a hashrátájukat 12 EH/s teljesítményre is növelheti. Ez a hír azután érkezett, hogy a vállalat elutasította a Riot Platform 950 millió dolláros felvásárlási ajánlatát. A bevétel visszaesése ellenére mindenesetre kis emelkedést mutatott a Bitfarms részvény ára a Nasdaq-on június harmadikán. Mondjuk 2024-ben 2023-hoz képest még mindig 16% körüli mértékben kisebb a részvény árfolyama.