BTC és ETH index kerül fel a Nasdaqra

A Nasdaq mostantól két kriptovalutáról is valós idejű információt fog közölni tőzsdéjén. A két kriptovaluta, a bitcoin (BTC) és az ethereum (ETH) indexe február 25-étől lesz elérhető a tőzsde jelenlegi platformjának indexei között.

A Nasdaq online kiadott közleménye szerint a Bitcoin Liquid Index (BLX) és az Ethereum Liquid Index (ELX) “valós idejű spot rátáját fogják közölni” a platformon. Ez magyarán annyit jelent, hogy valós időben, azonnali változásokkal fogják közölni 1 BTC, illetve 1 ETH értékét a tőzsdén a piac leglikvidebb forrásainak információi alapján (az árindex nagyon hasonlít a bitcoinaverage globális bitcoin árindexére). Mind a bitcoin, mint az ethereum ára természetesen amerikai dollárban lesz megadva.

És hogy az adatokat honnan veszi majd a Nasdaq? A közlemény szerint “mind a BLX, mind az ELX több tőzsdének összesített ára alapján adja majd meg a kriptovaluták árfolyamát”. A szolgáltatás a A Nasdaq szerint ezt a módszert nem csak a tőzsde maga, de független auditorok is felülvizsgálták és elfogadták.

A tőzsde még hozzátette:

“A BLX az egyik legelterjedtebb BTC index, amit számos kriptokereskedő használ már évek óta. Ez egészen 2010-ig visszamenőleg ki van számolva. Az ELX hasonlóan elterjedt és elismert, ennek adatai szintén a kezdetekig visszanyúlóan, 2014-ig elérhetőek.”

És hogy mit jelent ez a világ és a kiptovalutákban érdekeltek számára?

Meglehetősen jó dolgokat. A Nasdaq döntése, miszerint a két legfontosabb kriptovaluta felkerül a tőzsdéjükre, egyértelműen jó irányba tereli az eddig ellenálló Wall Street-i, hagyományos befektetők világát – meg a világ többi részét is. A Nasdaq ugyanis biztosan nem döntött volna így, amennyiben nem hinnék teljes meggyőződéssel azt, hogy a bitcoin és a többi kriptovaluta a tömeges elfogadottság és elterjedés felé tart.

Ráadásul a Nasdaq nem most mutat először érdeklődést a kriptovaluta világ felé. Már a tavalyi év során elkezdett analitikai beszámoló publikálását platformjain. Na, meg aztán ne feledkezzünk el arról sem, hogy a Nasdaq a Vaneck-kel közösen akarja elindítani a BTC határidős ügyletek kereskedelmét. A Nasdaq egyértelműen érdekelt, ebben senki sem kételkedhet most már.

A két új index több tucat másik indexhez csatlakozik a napokban – többek között például a Nasdaq Composite fő indexéhez és a Nasdaq 100-hoz a Global Index Data Service-en keresztül. Ez az adatszolgáltató segíti az összes Nasdaq indexet és az ETF értékelési adatokat is.

A Nasdaq piaci kapitalizációja alapján a második legnagyobb a világon – mindössze a New York Stock Exchange előzi meg. A tőzsdén több, mint 3400 céget listáznak, melyek teljes piaci értéke jóval a 10 ezer milliárd dollárt is túllépi.

Ez pedig nagyon-nagyon jó hír a kriptovaluták számára.

A Nasdaq tele van tradicionális befektetőkkel, akik eddig erősen kételkedtek a kriptovaluta elfogadással kapcsolatban. Azonban, ha a Nasdaq is elfogadja… Na, az már más téma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük